Warner kena p...

Warner kena pengharaman seumur hidup

ZURICH, 30 Sept (Agensi) – Empat tahun selepas meletak jawatan dalam keadaan memalukan, bekas naib presiden FIFA, Jack Warner diharamkan dari bola sepak seumur hidup semalam, didakwa melakukan sogokan berulang kali yang berhubung kepada undian bidaan Piala Dunia.

Warner, sekutu lama, Presiden Sepp Blatter yang dibenarkan untuk meletak jawatan dari FIFA pada 2011 dengan mempertahankan “andaian tidak bersalah”, pada masa ini menentang ekstradisi dari Trinidad and Tobago atas dakwaan Amerika Syarikat terhadap kegiatan haram itu, penipuan dan pembersihan kewangan.

Keputusan oleh jawatankuasa etika FIFA semalam menunjukkan bahawa hakim Hans-Joachim Eckert akan memburu pegawai lama selepas mereka meninggalkan tugasan mereka.

Kes yang lebih memberikan tekanan bagi abdan etika itu adalah penyiasatan terhadap Blatter, yang disiasat oleh pendakwa Switzerland pada Jumaat dalam sebahagian dari dakwaan dia kurang menilai penganugerahan hal televisyen Piala Dunia kepada Warner. Blatter, yang menafikan sebarang salah laku, berisiko digantung oleh pertubuhannya sendiri.

Pengharaman sepanjang hayat Warner bermula dari laporan Eckert ke atas proses bidaan bagi Piala Dunia 2018 dan 2022.

Jack Warner. – Reuters
Jack Warner. – Reuters

“Saya tidak percaya ini akan dilihat sebagai gangguan kepada masalah FIFA sekarang ketika FIFA berharap,” kata Warner. “Dengan memberikan apa yang berlaku di Zurich dengan Sepp Blatter, saya rasa tidak terdapat perkara seperti itu sebagai kebetulan.”

Sebagai ketua rantau CONCACAF dari 1990-2011, Warner menghimpunkan pengaruh dalam undian Piala Dunia oleh jawatankuasa eksekutif FIFA dan sekarang mengekalkan salah lakunya yang dikuatkuasakan oleh Eckert.

“Warner didapati melakukan pelbagai kesalahan berterusan dan mengulangi ketika menjadi pegawai di berbagai ranking tinggi dan kedudukan berpengaruh di FIFA dan CONCACAF,” kata kenyataan FIFA.

“Dalam kedudukannya sebagai pegawai bola sepak, dia adalah pemegang peranan utama dalam komplot yang melibatkan tawaran, penerimaan pembayaran yang tidak didedahkan dan tidak sah, begitu juga dengan komplot menghasilkan wang yang lain.

Kes itu menggambarkan bagaimana gambaran rasuah terhadap FIFS di bawah kendalian selama 17 tahun Blatter.