Warriors capa...

Warriors capai kemenangan bersejarah

LOS ANGELES, 10 April (AFP) – Pasukan Golden State Warriors mengekalkan usaha mereka bagi kemenangan bersejarah 73 NBA dalam musim 2015-16 terus hidup semalam dengan kemenangan dramatik 100-99 ke atas Grizzlies di Memphis.

Juara bertahan NBA, Warriors mengekori pasukan Grizzlies yang dilanda kecederaan, yang tewas 11 dari 14 perlawanan lalu mereka, dengan 10 mata pada pertengahan suku keempat.

Tetapi Golden State menukar kedudukan bagi memperbaiki kepada 71-9.

Mereka merupakan pasukan kedua dalam sejarah NBA untuk mencatatkan 70 kemenangan pada musim biasa, bersama dengan Chicago Bulls 1995-96.

Mereka mesti menang dalam dua perlawanan lalu mereka musim ini untuk mengatasi rekod 72 kemenangan pasukan Bulls yang diketuai Michael Jordan.

Aksi Shaun Livingston (34) ketika bersaing dengan Xavier Munford (14) pada perlawanan di FedExForum. Warriors berjaya menewaskan Memphis dengan mata 100-99. - Reuters
Aksi Shaun Livingston (34) ketika bersaing dengan Xavier Munford (14) pada perlawanan di FedExForum. Warriors berjaya menewaskan Memphis dengan mata 100-99. – Reuters

Mereka menghadapi halangan besar dalam dua perlawanan mereka pada Ahad lalu, apabila mereka mengunjungi San Antonio Spurs.

Spurs mencatatkan rekod sempurna 39-0 di laman sendiri dan cuba untuk menjadi pasukan pertama bagi rekod tanpa kalah di laman sendiri dalam semusim.

Jurulatih Warriors, Steve Kerr yang beraksi dalam pasukan Bulls, 1995-96, berkata rekod itu bukanlah kebimbangan utamanya.

“Saya hanya mahu yang baru dan bersedia bagi persaingan playoff,’ kata Kerr.

Pemburuan terhadap rekod itu hampir menjadi kontroversi dalam kekalahan mengejut Warriros kepada Minnesota Timberwolves pada Selasa lalu, yang berlaku beberapa hari selepas kekalahan di laman sendiri dalam playoff kepada Boston Celtic.

ARTIKEL YANG SAMA