Warriors capa...

Warriors capai kemenangan ke-72

LOS ANGELES, 11 April (AFP) – Golden State Warriors mencatatkan kemenangan ke-72 menyamai rekod mereka musim NBA semalam selepas menewaskan Spurs di San Antonio pada Western Conference heavyweight clash dengan mata 92-86.

Penguasaan kejuaraan NBA yang dipertahankan oleh warriors meningkat kepada 72-9, menyamai rekod liga untuk kemenangan pada musim biasa yang dimenangi oleh Chicago Bulls yang diketuai oleh Michael Jordan pada 1995-1996 dengan mata 72-10.

The Warriors juga mampu memecahkan rekod tersebut pada perlawanan Rabu ini, apabila mereka membuat kesimpulan akan mencapai rekod kemenangan tersebut ketika menentang Memphis Grizzlies nanti di Oakland.

“Kami mempunyai pasukan yang hebat, yang benar-benar berjuang setiap malam,” kata pemain Warriors, Stephen Curry yang sudah menjaringkan 37 mata ketika menjelaskan apa yang perlu dibuat untuk mencapai hasrat tersebut.

“Kami sangat kompetitif dan mahu mencapainya. Kami mengambil berat tentang satu sama lain. Saya rasa kita cuba untuk bermain dengan cara yang betul.”

Golden State menang 100-99 ke atas Grizzlies di Memphis pada Sabtu, tetapi pertemuan dengan Spurs, yang merupakan kejayaan yang sempurna dengan mata 39-0 di laman sendiri musim ini dilihat sebagai halangan utama.

Jurulatih Warriors, Steve Kerr memanggilnya satu daripada kemenangan terbaik pasukan tersebut musim ini. “Ia adalah kemenangan pasukan yang sebenar,” kata Kerr. “Steph hanya menakjubkan dan begitu juga Draymond (hijau), terutama terhadap jenis pertahanan yang kita lihat, kedua-dua lelaki tersebut beraksi cemerlang.”

ARTIKEL YANG SAMA