Warriors kemb...

Warriors kembali menang

AMERIKA SYARIKAT, 17 Dis – Stephen Curry, Klay Thompson dan Draymond Green bergabung untuk membuat lapan jaringan berturut–turut ketika kebangkitan tiga minit pada suku kedua bagi membolehkan Golden State Warriors mencatatkan kemenangan 128-103 ke atas Phoenix Suns semalam.

Thompson menamatkan musim ini dengan 43 mata bersama Warriors, yang beraksi buat kali pertama sejak 24 kemenangan berturut–turut mereka musim ini terhenti, mencatatkan rekod di laman mereka sendiri 11-0 kempen ini dengan 29 kemenangan berturut–turut di Oracle Arena yang merujuk kembali pada musim lalu.

Kemenangan itu adalah yang kelapan berturut–turut Golden State di tempat sendiri ke atas Suns, yang beraksi bagi kali ketiga dalam tempoh empat malam. Warriors, sementara itu, menikmati rehat tiga hari.

Mungkin mempamerkan kesukaran kerana cuti panjang berikutan tujuh kunjungan perlawanan, Warriors (25-1), mengekori 42-38 pada minit kelapan suku kedua sebelum mengatasi Suns (11-16) dalam tempoh 17 minit seterusnya.

Penguasaan bermula dengan lapan jaringan berturut–turut pada lewat suku kedua yang menghasilkan kedudukan 21-4 dan menukar defisit empat mata dalam pendahuluan 59-46 dengan perlawanan berbaki 1:41.

Stephen Curry melakukan cubaan lontaran memasuki jaring. - Reuters
Stephen Curry melakukan cubaan lontaran memasuki jaring. – Reuters

Curry dan Thompson masing–masing menjaringkan beberapa tiga mata. Curry juga mencatatkan jaringan dua pointer, yang memberikannya 10 dari 21 mata catatan Warriors.

Pendahuluan itu mencapai 40 mata sebelum akhir suku ketiga, dengan Thompson mencatatkan 27 dari 43 dalam tempoh 9 bagi 11.

Kemenangan itu adalah ketiga Warriors musim ini dengan 25 mata atau lebih.

Thompson, yang sebelumnya mencatat catatan terbaik minggu lepas dengan jaringan 39 mata di Indiana minggu lalu, mencatatkan 15 dari 22 jaringan, termasuk lapan tiga pointer. – Reuters