Warriors mamp...

Warriors mampu menang tanpa Curry

LOS ANGELES, 1 Jan (dpa) – Klay Thompson mencipta enam jaringan tiga mata dalam mencatat 38 mata secara keseluruhan, Draymond Green meraih ‘triple double’ kelima bagi musim ini, sekaligus membawa Golden State Warriors tanpa Stephen Curry menuju kemenangan 114-110 ke atas Houston Rockets, semalam.

Green mencatat 10 mata, 11 rebound dan 16 assist terbaik, manakala Andre Iguodala mencatatkan 20 mata tertinggi musim ini bagi kelab yang mempertahankan gelaran NBA Champions (30-2) yang mengatasi ketiadaan Curry, dengan penyerang Harrison Barnes, berserta dengan simpanan penting Festus Ezel dan Leandro Barbosa.

Golden State ditumpaskan 114-91 Rabu lalu oleh Dallas Mavericks apabila Curry mengalami kecederaan pada bahagian bawah kaki kirinya.

MVP yang berada di puncak liga dan penjaring terbanyak tidak beraksi lagi tetapi Warriors bangkit untuk mengelak kekalahan berturut-turut buat pertama kali musim ini.

Klay Thompson ketika beraksi dalam perlawanan itu. – Reuters
Klay Thompson ketika beraksi dalam perlawanan itu. – Reuters

Ketinggalan dua dengan tinggal masa permainan dua minit lagi dalam suku ketiga, Golden State menggunakan 12-2 tempoh penamatan di belakang tiga serangkai dari Iguodala dan Thompson untuk meneruskan 90-82.

Warriors membuka 99-87 dengan hanya tinggal masa 10 minit tetapi Rockets terus berjuang.

Golden State memberikan respons dengan larian 8-0, Iguodala menjaringkan dan membuat hantaran untuk Andew Bogut.

Thompson kemudian memasukkan dua bola dan Warriors mencipta kemenangan tujuh kali berturut-turut.

Harden mempunyai 30 mata untuk mengatasi Houston (16-18) manakala Dwight Howard berkesudahan dengan 21 dan 13 rebound.