Wartawan Pakistan terselamat daripada cubaan menculik

ISLAMABAD, 11 Jan – Apabila lelaki bersenjata cuba menculik dan mengancam untuk membunuhnya, wartawan Pakistan Taha Siddiqui bimbang dia akan menjadi statistik lain dalam senarai aktivis dan blogger yang hilang di Pakistan selepas mengkritik tentera atau menyokong perdamaian dengan negara jiran India.

Siddiqui, ketua biro Pakistan untuk World is One News, saluran berita televisyen 24 jam yang berpangkalan di Delhi baru-baru ini, berkata dia mengesyaki serangan pada Rabu lalu adalah balas dendam untuk laporan kritikalnya terhadap agensi ketenteraan dan perisikan Pakistan.

Siddiqui menuju lapangan terbang untuk menaiki penerbangan ke London ketika teksinya dihentikan. Dia diarahkan keluar dari kenderaan itu, dipukul dan diancam.

Dia melarikan diri, melarikan diri ke arah lalu lintas bertentangan. Di belakang dia mendengar lelaki bersenjata menjerit: “Tembak dia! Tembak dia!”

“Mereka mahu menjadikan saya orang yang hilang,” kata Siddiqui dalam temuramah telefon dari balai polis tempatan di mana dia pergi memfailkan aduan dan meminta perlindungan polis. “Perkara ini akan datang. Semuanya tentang apa yang saya tulis.”

Siddiqui semasa menghadiri sidang media di Islamabad kelmarin. – AP

Lelaki bersenjata itu mengambil komputernya, beberapa cakera keras, telefon dan pasportnya, kata Siddiqui, yang juga seorang wartawan untuk rangkaian televisyen Perancis 24 dan telah melewati perisikan Pakistan.

Pada bulan Mei, beliau menerima panggilan daripada sayap antikeganasan Agensi Penyiasatan Persekutuan, memerintahkan beliau untuk disoal siasat. Siddiqui, yang enggan mematuhi ‘arahan’ itu memfailkan aduan dengan mahkamah dan berkata dia diberitahu oleh FIA bahawa dia sedang disiasat kerana cerita kritikalnya mengenai tentera.

Rabu lalu, laman web One News Siddiqui tidak dapat diakses di Pakistan pengunjung diberitahu: “Laman yang anda cuba akses mengandungi kandungan terlarang dari dalam Pakistan.” Tidak jelas bila laman web itu tidak dapat dilayari di Pakistan.

Jawatankuasa Penyelaras Pelindung Wartawan Asia (CPJ), Steven Butler berkata cubaan penculikan Rabu lalu ‘menghantar isyarat menyeramkan kepada keseluruhan komuniti akhbar.

“CPJ” benar-benar bimbang dengan pola kehilangan wartawan baru-baru ini,” kata Butler dalam temuramah email. “Walaupun sebahagian besar kehilangan baru-baru ini terjadi kepada aktivis sosial atau pelajar, penculikan ini mencetuskan ancaman serius bagi sesiapa yang menyokong kekebasan bersuara.” – AP