Washington, E...

Washington, Eropah tuduh Moscow sasar penentang Assad

BEIRUT, 13 Okt – Pasukan bersekutu yang diketuai AS menggugurkan peluru-peluru ke atas para pemberontak di Syria semalam, meningkatkan sokongan mereka bagi kumpulan yang memerangi pejuang jihad ketika pasukan tentera rejim terlibat dalam pertempuran paling sengit dalam tempoh beberapa minggu, dibantu oleh serangan udara Rusia.

Moscow terlibat dalam pelbagai perang saudara Syria bulan lalu, apabila ia mula melancarkan serangan udara ke atas pejuang-pejuang jihad Negara Islam dan pertempuran ‘pengganas-pengganas lain’ ke atas rejim sekutunya, Presiden Bashar al-Assad.

Bagaimanapun Washington dan Eropah menuduh Moscow menyasarkan kumpulan-kumpulan ‘sederhana’ yang menentang pemimpin Syria itu, dan bukannya IS, dan mengatakan penyingkiran Assad adalah kunci kepada penamatan konflik berdarah empat tahun itu.

Gesaan mereka dibuat ketika kumpulan bersekutu diketuai AS berkata ia telah menggugurkan peluru-peluru melalui udara ke atas Pasukan Bersekutu Arab Syria (SAC) yang telah berjuang memerangi militan-militan IS berhampiran kubu kuat utara mereka, Raqqa selama beberapa bulan.

Pasukan AS telah berhati-hati memeriksa ketua kumpulan itu, yang mempunyai anggota sehingga 5,000 orang, menurut jurucakap di Baghdad, selepas kritikan keras terhadap program Washington sebelumnya untuk melatih pemberontak-pemberontak berhaluan sederhana.

Pentagon telah membatalkan skim bernilai $500 juta untuk melengkapkan dan mengarahkan beribu-ribu pemberontak Syria di Turki dan Jordan selepas ramai gagal proses penilaian dan sebuah kumpulan telah memberikan senjata kepada gabungan Al-Qaeda.

Bercakap dengan merahsiakan identitinya, seorang pegawai AS memberitahu AFP pengguguran itu termasuklah 50 tan peluru. Kumpulan bersekutu yang diketuai AS tahun lalu telah melancarkan serangan udara ke atas IS, yang menguasai kawasan-kawasan di Syria dan negara jiran, Iraq. – AFP