Wayde van Nie...

Wayde van Niekerk pecah rekod 400m

RIO DE JANEIRO, 15 Ogos – Memecut dari lorong lapan, Wayde van Niekerk tidak melihat pelari lain ketika final 400 meter Olimpik.

Dia tidak memerlukan. Ia hanya dia menentang masa.

Pelari pecut dari Afrika Selatan itu memecahkan rekod dunia yang berusia 17 tahun yang pernah dicatatkan Michael Johnson semalam di Rio de Janeiro, yang meninggalkan dua pelari hebat dalam era ini. Van Niekerk menamatkan dengan masa catatan 43.03 saat 0.15 saat lebih pantas berbanding larian Johnson pada 1999. Untuk memikirkan, masa catatan Johnson digambarkan salah satu rekod yang hampir tidak tersentuh di balapan.

Van Niekerk, 24, membongkok ke depan pada garisan penamat, yang tidak perlu dilakukannya ketika Kirani James dari Grenada dan LaShawn Merritt dari AS tidak berada dalam gambar itu. James, juara bertahan Olimpik, menamatkan dengan pingat perak dan Merritt, yang memenangi pingat emas lapan tahun lalu di Beijing, memenangi pingat gangsa ketika dia melepasi garisan penamat.

Van Niekerk berada di antara pesaing James dan Merritt pada kejohanan dunia Ogos lalu, apabila dia menewaskan mereka dengan persembahan radang paru-paru yang mana dia meninggalkan litar di atas pengusungan.

pg24_160816_olympic logo

Wayde van Niekerk memecahkan rekod dunia acara 400 meter lelaki. – AFP
Wayde van Niekerk memecahkan rekod dunia acara 400 meter lelaki. – AFP

Sekarang, dia lebih laju dari sebelumnya.

Kali ini pada garisan penyudah, selain daripada Van Niekerk dengan melutut dan meletakkan kepalanya di tangannya. Beberapa kemudian, dia meletakkan bendera Afrika Selatan sekitar bahunya dan membuka kasutnya. Seperti yang dilakukannya, Van Niekerk menunjukkan pada masa bagi memastikan semua orang melihat masanya.

Sukar untuk dilepaskan. Ia adalah menarik.

Begitu juga Johnson memikirkannya. Dalam ulasan bagi BBC- -dia adalah seorang penganalisis TV balapan dan padang untuk mereka kata Johnson: “Hebat! Dari lorong lapan, satu rekod dunia. Dia keluar dengan pantas. Saya tidak pernah melihat segalanya dari 200 sehingga 400 seperti itu.

“Ia adalah sesuatu yang besar dari Wayde van Niekerk. Dia mengetepikan mereka dengan begitu sahaja.”- AP