WHO sahkan Li...

WHO sahkan Liberia bebas Ebola sekali lagi

GENEVA, 3 Sept (AFP) – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini mengumumkan yang Liberia, baru-baru ini dilanda oleh Ebola, telah disahkan bebas daripada virus itu, 42 hari selepas kes yang disahkan yang terakhir melulusi ujian kedua negatif.

“WHO mengumumkan Liberia bebas virus jangkitan Ebola dalam bilangan penduduknya,” menurut agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB-UN) dalam satu kenyataan.

WHO, yang sebelumnya mengesahkan Liberia bebas Ebola pada Mei hanya melihat virus maut itu muncul semula enam minggu kemudian, menurut negara yang kini memasuki tempoh pengawasan 90 hari.

Ia memuji ‘tindak balas berjaya’ Liberia dengan kemunculan semula Ebola baru-baru ini, apabila enam orang telah dijangkiti, termasuk dua yang telah meninggal dunia.

“Keupayaan Liberia untuk bertindak balas secara efektif kepada penularan penyakit virus Ebola dijangka akan diperkukuhkan dengan kewaspadaan dan tindak balas segera daripada kerajaan dan rakan pelbagai,” kata WHO.

Liberia paling teruk dilanda penularan Ebola Afrika barat yang bermula pada Disember 2013 dan menjejaskan hampir 28,000 orang dan meragut 11,000 nyawa terutamanya di Liberia, Guinea dan Sierra Leone.

Lebih 10,500 yang dijangkiti dan 4,800 lagi kematian berlaku di Liberia.

Virus itu merebak dalam kalangan manusia menerusi cecair badan mangsa yang mati dan si pembawa akan menunjukkan simptom seperti muntah-muntah, cirit-birit serta – dalam kes terburuk – pendarahan dalaman dan luaran yang teruk.