Wiggins disoa...

Wiggins disoal siasat berkaitan doping

LONDON, 7 Okt – Bradley Wiggins berhadapan soalan terbaru tentang sejarah perubatan selepas Daily Mail Britain melaporkan beliau berhadapan dengan siasatan Anti-Doping oleh United Kingdom.

Mail berkata UKAD mahu menyoal beliau dan ketua pasukan Sky berkaitan dengan pakej perubatan yang dihantar kepadanya menjelang Tour de France 2011.

Kenyataan UKAD yang dikeluarkan lewat semalam sebagai berkata: “Anti-Doping UK sedang menyiasat dakwaan salah laku dalam berbasikal. Dalam usaha untuk melindungi integriti siasatan, kami tidak akan mengulas lanjut..”

Penunggang terkemuka Wiggins telah berada dalam perhatian sejak data perubatan mendedahkan bahawa ia menunjukkan juara Olimpik lima kali itu telah diberikan pengecualian dalam penggunaan terapeutik (TUE) oleh pihak berkuasa berbasikal untuk triamcinolone kortikosteroid yang kuat, yang telah diberikan kepadanya sehari sebelum Tour de France 2012 yang dimenanginya, serta Tour 2011 dan Giro d’Italia 2013.

Wiggins berkata beliau memerlukan ubat tersebut untuk membantu mengawal asma beliau.

Tetapi pelumba Belanda Tom Dumoulin memberitahu akhbar Belanda De Limburger ia adalah sesuatu yang ‘pelik’ bahawa Wiggins telah menerima suntikan sebelum tiga Grand Tours. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA