Wilayah GCC p...

Wilayah GCC pinjam AS$390 bilion jelang tahun 2020

BANDAR RAYA KUWAIT, 10 April (AFP) – Negara-negara Teluk yang kaya dengan minyak dijangka meminjam antara AS$285 bilion dan AS$390 bilion pada 2020 bagi membiayai defisit bajet yang disebabkan oleh harga minyak yang rendah, kata satu laporan hari ini.

Enam Majlis Kerjasama Teluk (GCC), yang banyak bergantung kepada pendapatan minyak, dijangka kekurangan penghantaran sebanyak AS$318 bilion pada tahun 2015 dan 2016, menurut laporan Kuwait Financial Centre (Markaz).

Kumpulan GCC Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.

Kewangan awam mereka telah terjejas teruk sejak harga minyak susut lebih daripada dua pertiga daripada nilai mereka sejak pertengahan 2014.

Pendapatan minyak melebihi 80 peratus daripada pendapatan awam di negeri-negeri GCC sebelum penurunan harga.

Markaz berkata negara-negara GCC akan membiayai sebahagian defisit mereka melalui pinjaman dan selebihnya dengan mengetik rizab fiskal besar mereka.

Ketua OPEC Arab Saudi tahun lepas meminjam AS$26 bilion daripada bank-bank tempatan dan menggunakan lebih AS$100 bilion rizab yang berjumlah AS$732 bilion pada akhir 2014, kata laporan itu.

Kecuali Oman dan Bahrain, negara GCC mempunyai rizab fiskal yang besar dan hutang awam yang rendah, membolehkan mereka untuk meningkatkan jumlah besar hutang dalam negeri dan antarabangsa, kata laporan itu.

ARTIKEL YANG SAMA