Windows 10 mi...

Windows 10 miliki 7 versi

BERLIN, 27 Mei (dpa) – Microsoft berharap dapat menghasilkan sistem operasi barunya, Windows 10, yang amat diperlukan oleh semua pengguna komputer dengan mengeluarkan tujuh versi berlainan, memastikan terdapat sesuatu untuk setiap jenis mesin, daripada telefon pintar kepada komputer.

Untuk menjadikan perjanjian lebih menarik, permainan telefon pintar Candy Crush akan dipasang semula dalam kesemua sistem.

Harapannya adalah kerja-kerja intensif yang disalurkan ke dalam sistem akan membawa kepada jualan kukuh apabila Windows 10 dikeluarkan di 190 negara dan 111 bahasa pada suku ketiga.

Peningkatan kepada Windows 10 Home, versi Pro dan Windows 10 Mobile untuk telefon pintar adalah percuma untuk pengguna beberapa versi sebelumnya seperti 7, 8.1 dan Windows Phone 8.1, dengan syarat mereka memasang Windows 10 dalam tahun pertama ia diperoleh.

“Kami sedang mencatat kemajuan yang kukuh dengan Windows 10, dan kami berusaha melancarkannya pada musim panas ini,” kata pengurus Microsoft Tony Prophet dalam satu blog.

Windows 10 bukan sahaja direka untuk digunakan dalam komputer dan telefon pintar, tetapi juga memainkan peranan dalam mengendali ‘Internet’.

Peranti yang lebih kecil, kurang mahal akan digunakan dalam Windows 10 IoT Core. Peranti lain – seperti Mesin Teler Automatik, lif, robot industri – kesemuanya juga akan mendapat versi sistem mereka sendiri.

Windows 10 baru malah akan menewaskan konsol permainan Xbox, yang bermakna semua alat Windows 10 berupaya memainkan permainan yang anda mulakan di Xbox anda.

Microsoft juga mengumumkan ia akan bekerjasama dengan pengeluar permainan King Digital Entertainment, yang menunjukkan bagaimana ia memasukkan Candy Crush Saga ke dalam sistemnya, tulis pengurus Microsoft Brandon LeBlanc.

Permainan itu akan ditawarkan secara automatik kepada sesiapa yang beralih kepada Windows 10 apabila ia dijual.

ARTIKEL YANG SAMA