Woods mahu ja...

Woods mahu jadi pembimbing pasukan baru

CHASKA, Amerika Syarikat (AS), 3 Okt – Tiger Woods, pemenang utama 14 kali berehat 14 bulan kerana kecederaan belakang, semalam berkata dia akan menikmati untuk membimbing pasukan Piala Ryder AS pada masa depan selepas kejayaan bergilir.

Woods yang memainkan peranan sokongan di belakang kapten AS, Davis Love ketika pasukan AS menewaskan Eropah 17-11 di Hazeltine, perjalanan yang bermula dengan peranan ke atas tugasan selepas kekalahan 2014 dalam pertandingan golf setiap dua tahun sekali itu.

“Ya, saya mahu melakukannya,’ kata Woods. ‘Saya lebih gembira untuk melakukannya pada masa depan, jika diminta. Tetapi dari pandangan pemain mengenainya, saya suka beraksi.”

Woods, yang merancang untuk membuat aksi kembali dalam tempoh dua minggu pada pertandingan pembukaan Jelajah PGA AS 2016-17 di Napa, California, telah menjalani pembedahan belakang setahun lalu dan terlepas keseluruhan musim yang baru saja berakhir.

Penangguhannya untuk dia bersedia sepenuhnya adalah cadangan kepada musim lalu di mana dia kembali terlalu awal yang hanya memburukkan lagi kecederaan lamanya atau menghasilkan lagi kecederaan baru.

Wood ketika bercakap dengan pemain AS, Dustin Johnson pada perlawanan perseorangan Piala Ryder di Chaska, Minnesota. – AFP
Wood ketika bercakap dengan pemain AS, Dustin Johnson pada perlawanan perseorangan Piala Ryder di Chaska, Minnesota. – AFP

Tetapi ia juga memberikannya masa untuk menjadi sebahagian dari kaki tangan dan pemaju strategi Love bersama dengan pembantu Jim Furyk, Steve Stricker dan Tom Lehman.

“Saya tidak tahu bagaimana mengucapkan terima kasih kepada Tiger dan Jim dan Steve serta Tom. Mereka menghasilkan banyak keputusan penting, memberikan saya sokongan,’ kata Love. ‘Ia adalah pasukan yang besar, tetapi ia adalah usaha berpasukan.”

Woods telah beraksi dalam tujuh pasukan Piala Ryder, melalui 13-17 dengan tiga bahagian. Dia mencatatkan 4-1 dengan dua bahagian bagi satu rekod tetapi bergelut dengan gandingan, walaupun keadaan sukar minggu ini, dia mungkin berada dalam kedudukan yang lebih baik di mana dia perlu berada dalam pasukan AS bagi Perancis 2018. – AFP