Wujud perkaum...

Wujud perkauman dalam sukan tinju

LOS ANGELES, 6 Jan (AFP) – Floyd Mayweather berkata “rasis masih wujud dalam sukan tinju” dan dia memetik nama juara UFC, Ronda Rousey dalam percubaan untuk meningkatkan perbalahannya.

Mayweather juga menyebut juara WBA, IBF, WBC dan IBO, Gennady Golovkin dan bekas pemenang pingat emas Olimpik, Andre Ward tetapi menambah masalah itu tidak terhad hanya kepada pihak lelaki bagi sains yang menarik.

Mayweather membandingkan Rousey kepada bekas pro tinju Laila Ali yang bersara dengan rekod sempurna 24-0 dan berkulit hitam.

“Anda melihat kepada perkara seperti ini, Ronda Rousey, anda tahu, saya rasa dia bertarung seperti 11 atau 12 pertarungan. Laila Ali meneruskan pertarungan tanpa kalah dan juga mendominasi,” kata Mayweather dalam satu temu bual hari ini bersama FightHype.com.

“Selepas pertarungan Ronda Rousey saya rasa sembilan, 10, 11 pertarungan, ia tidak mengambil masa panjang, dia mendapatkan semua jenis sokongan, filem, dan segalanya. Laila Ali melakukan perkara yang sama dengan lebih baik.

Floyd Mayweather ketika memenangi perlawanan menentang Manny Pacquiao tahun lepas. – Reuters
Floyd Mayweather ketika memenangi perlawanan menentang Manny Pacquiao tahun lepas. – Reuters

“Ronda Rousey, dia seorang wanita yang cantik apabila menyatakannya. Laila Ali seorang wanita yang anggun. Seorang wanita yang mempunyai kecantikan semula jadi dan boleh memberikan cabaran, tetapi anda tidak pernah mendengar mereka (media) berkata dia memiliki apa yang saya fikirkan sekitar 10,11, 12 pertarungan di mana dia seorang wanita yang kuat untuk bertarung.”

Mayweather membawa isu itu dengan sistem ranking dan bagaimana ia menghubungkannya kepada petinju middleweight, Ward dan juara bantamweight WBC, Shinsuke Yamanaka.

“Saya tidak percaya mereka (Majalah Ring) meletakkan Andre Ward di ranking ke-4 dalam senarai pertarungan,” kata Mayweather. “Tanpa Andre Ward tewas pertarungan, dia perlu di no.2, dia memenangi pertarungannya dalam keadaan yang teruk, tetapi bergaya, dan mereka meletakannya di kedudukan ke-4?

“Mereka meletakkan beberapa petinju di no.9, saya tidak tahu nama penuhnya, jadi saya tidak mahu dilihat tidak hormat. Tetapi mereka meletakkan petinju dari Jepun di No.9. Mereka memberikan Andre Ward di no.4, dan petinju ini di kedudukan ke-9, kami tidak tahu siapa dia.

ARTIKEL YANG SAMA