Xi tidak bena...

Xi tidak benarkan Taiwan ‘terpisah’ lagi

BEIJING, 6 Mac (Reuters) – China tidak akan membenarkan tragedi ‘perpisahan’ Taiwan daripada berulang sekali lagi, media negeri pada hari ini memetik Presiden Xi Jinping sebagai berkata, menawarkan satu amaran kepada pulau terhadap mana-mana tindakan untuk mencapai kemerdekaan.

China menganggap Taiwan sebagai wilayah tidak terkawal, perlu ditadbir secara kekerasan jika perlu. Tentera Nasionalis melarikan diri ke Taiwan pada 1949 selepas perang saudara China.

Beijing berkali-kali mengingatkan terhadap sebarang tindakan untuk mencapai kemerdekaan sejak kemenangan besar Tsai Ing-wen dan Parti Progresif Demokratik (DPP) beliau pada Januari dalam pilihan raya presiden dan parlimen Taiwan.

Bertemu dengan wakil Shanghai ke mesyuarat tahunan parlimen, Xi merujuk kepada kekalahan dinasti Qing Taiwan kepada Jepun pada 1895, yang seterusnya memerintah pulau itu sebagai satu tanah jajahan sehingga berakhirnya Perang Dunia Kedua.

Xi Jinping menghadiri sesi pembukaan Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) di Beijing, China. - Reuters
Xi Jinping menghadiri sesi pembukaan Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) di Beijing, China. – Reuters

“Kami akan mengawal kegiatan pemisah Taiwan dalam semua bentuk, melindungi kedaulatan negara dan integriti wilayah, dan tidak sekali-kali membenarkan tragedi perpisahan bersejarah negara daripada berlaku sekali lagi,” kata Xi.

“Ia adalah hasrat umum dan semangat padu kesemua rakyat China. Ia juga komitmen dan tanggungjawab kami kepada sejarah dan penduduk,” tambah beliau.

Tsai berkata beliau akan mengekal keamanan dengan China, dan media China juga mencatat janji beliau untuk mengekal ‘status quo’ dengan China. Tanpa menyebut Tsai, yang memegang jawatan pada Mei lalu, Xi berkata dasar Beijing terhadap Taiwan adalah jelas dan konsisten dan “tidak akan berubah bersama perubahan keadaan politik Taiwan.”

“Rakan senegeri dari kedua-dua belah Selat Taiwan menjangka perkembangan aman hubungan antara Selat, dan kami tidak harus mengecewakan mereka,” tambah beliau. Ramai orang di China amat sangsi terhadap Tsai.