Yahoo hadapi ...

Yahoo hadapi kerugian

SAN FRANCISCO, 23 Julai – Yahoo masih lemah tatkala syarikat Internet itu bersedia untuk menghentikan bantuan kewangan yang telah menyokong sahamnya ketika pentadbiran CEO Marissa Mayer selama tiga tahun.

Bukti cabaran terbaru yang menghadapi Mayer timbul semalam dengan pengeluaran laporan pendapatan suku kedua Yahoo. Yahoo mencatat kerugian berjumlah hampir $22 juta disebabkan komisen iklan melambung naik yang dibayar kepada rakannya, sementara pendapatan bersihnya masih tidak berubah berbanding tahun sebelumnya pada $1.04 bilion.

Jika bukan disebabkan kos pampasan saham pekerja dan butiran perakaunan sekali gus, Yahoo berkata ia sepatutnya memperoleh 16 sen sesaham. Angka tersebut adalah 2 sen sesaham di bawah anggaran purata di kalangan penganalisis yang ditinjau oleh Zacks.

Saham Yahoo merosot 55 sen, atau 1.4 peratus, kepada $39.18 dalam perniagaan yang dilanjutkan selepas angka tersebut keluar.

Pelabur menumpu pada pendapatan bersih Yahoo disebabkan ia mencerminkan jumlah wang yang disimpan oleh syarikat selepas membayar komisen iklannya, juga dikenali sebagai “kos pemerolehan lalu lintas.” Yahoo telah dibelenggu pertumbuhan pendapatan bersih yang lembap sejak 2008, dan corak tersebut telah berlarutan sejak ketibaan Mayer pada Julai 2012.

Yahoo kini menghadapi beberapa kerugian. – Reuters
Yahoo kini menghadapi beberapa kerugian. – Reuters

Walaupun jumlah iklan Internet telah meningkat dalam tempoh berkenaan, pendapatan Yahoo telah berkurangan sementara pesaing seperti Google Inc dan Facebook Inc telah mendahului di depan perlumbaan untuk mendapatkan tumpuan pengguna laman web dan keuntungan pemasaran. Misalnya, pendapatan bersih Google naik sebanyak 13 peratus pada suku kedua, manakala penganalisis menjangka Facebook akan melaporkan pertambahan 37 peratus dalam pendapatan apabila ia mendedahkan keputusannya pada minggu depan.

Mayer telah berjanji akan mempelopori satu pemulihan sejak Yahoo Inc menggajinya daripada Google, tetapi hanya mencatat kemajuan yang sedikit setakat ini. Pendapatan bersih Yahoo kini telah merosot atau tidak berubah berbanding tahun sebelumnya dalam lapan daripada 10 suku sebelumnya. Syarikat di Sunnyvale, California itu meramalkan pendapatan bersihnya akan merosot sekali lagi pada suku sekarang yang berakhir pada September. – Agensi