Yahoo pecat 1...

Yahoo pecat 15 peratus tenaga kerja

SAN FRANCISCO, 3 Feb – Yahoo berkata semalam ia sedang mengurangkan 15 peratus daripada tenaga kerjanya dan mengecilkan tumpuannya tatkala ia meninjau “alternatif strategik” untuk masa depan Internet.

Pengumuman itu, keluar bersama pengeluaran kerugian suku, menawarkan petanda pertama bahawa Yahoo mungkin bersikap terbuka dengan satu penjualan atau gabungan selepas bergelut bertahun lamanya untuk memperoleh semula kegemilangannya.

Syarikat California itu melaporkan satu kerugian berjumlah AS$4.43 bilion dalam tiga bulan terakhir tahun lalu, disebabkan terutamanya pengurangan nilai unitnya di AS, Kanada, Eropah, Latin Amerika dan Tumblr. Pendapatan meningkat sedikit berbanding setahun lalu pada AS$1.27 bilion.Yahoo berkata dalam satu kenyataan ia sedang melancarkan “satu pelan strategik agresif untuk memudahkan syarikat, mengecilkan tumpuannya pada bidang yang kukuh untuk mempertingkat lagi pertumbuhan.”

Pada masa yang sama, ia berkata ia sedang melihat pada “alternatif strategik tambahan,” mencadangkan ia mungkin berusaha mencapai satu perjanjian untuk menjual atau menggabung syarikat.

Ketua eksekutif Yahoo, Marissa Mayer berkata beliau sedang melancarkan “satu pelan yang kukuh menggesa peralihan lantang dalam produk dan sumber” untuk membantu memulihkan nasib syarikat.

Yahoo mengumumkan akan memecat 15 peratus jumlah pekerjanya. – Reuters
Yahoo mengumumkan akan memecat 15 peratus jumlah pekerjanya. – Reuters

Beliau menegaskan pelan itu akan “mencerahkan lagi masa depan kami.”

Pelan itu bertujuan menjana pertumbuhan dalam tawaran peranti, video, sosial dan iklan “asli” Yahoo, sekumpulan produk yang dirujuk oleh Mayer sebagai “Mavens.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA