Yakin dengan ...

Yakin dengan pemulihan pasaran

LONDON, Feb 14 – Para penggerak industri yang terbabit dalam penurunan harga minyak di London minggu lalu menyatakan keyakinan terhadap pemulihan ketara dalam pasaran minyak mentah yang tidak menentu lewat tahun ini.

Bob Dudley, Ketua Eksekutif syarikat utama British, BP meramalkan pada persidangan Antarabangsa Minggu Industri Petroleum pada Rabu lalu bahawa ‘bekalan dan permintaan (minyak) harian’ akan seimbang pada separuh kedua 2016.

Dudley memberi amaran bahawa sasaran AS$100 minyak belum dapat direalisasikan pada waktu yang terdekat ini. Sementara itu harga minyak dunia meningkat Jumaat lalu, dengan harga minyak mentah AS pulih daripada penurunan pada tahun 2003, mencecah hampir AS$30 setong, laporan OPEC bersedia untuk menganjurkan pengeluaran yang boleh membendung lebihan bekalan global.

Walau bagaimanapun, harga telah merosot sebanyak kira-kira 70 peratus sejak pertengahan 2014 dengan pasaran dibanjiri dengan minyak mentah. Patrick Pouyanne, Ketua Eksekutif Perancis gergasi minyak dan gas Total, bersetuju untuk mengenakan harga bayaran yang lebih tinggi pada akhir tahun.

“Saya fikir bahawa harga akan lebih tinggi pada akhir tahun 2016 daripada kelmarin,” kata Pouyanne Khamis pada persidangan Minggu IP.

Pekerja mengepam gas ke sebuah kenderaan di stesen gas, PDVSA, di Caracas. – Reuters
Pekerja mengepam gas ke sebuah kenderaan di stesen gas, PDVSA, di Caracas. – Reuters

Kemerosotan dalam kos minyak baru-baru ini telah mengurangkan keuntungan syarikat-syarikat tenaga, mendorong mereka untuk mengurangkan atau menangguhkan pelaburan dan memotong ribuan pekerjaan.

Minyak gergasi Total juga mendedahkan ia akan melabur kurang daripada AS$2 bilion daripada rancangan asal tahun 2016, kerana pergelutan harga yang sangat rendah. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA