Yamaha Motor ...

Yamaha Motor sasar jualan bersih 2 trilion yen

IWATA, Jepun, 16 Dis (Bernama) – Yamaha Motor Co., Ltd. Telah memperkenalkan pelan perniagaan jangka sederhana mereka yang baharu pada 15 Disember bagi tempoh tiga tahun bermula pada 2016, di mana syarikat itu menyasarkan untuk meningkatkan kuasa pendapatan perniagaan mereka yang sedia ada, memperluaskan pelaburan modal, meningkatkan dividen dan memastikan asas kewangan yang lebih stabil.

Pelan itu menyasarkan jualan bersih sebanyak dua trilion yen dan satu nisbah pendapatan operasi sebanyak 10 peratus menjelang tahun 2018, dan juga melanjutkan sejarah Yamaha Motor untuk mencapai kejayaan dalam bidang motosikal, kenderaan peribadi, produk laut dan banyak lagi.

Pelan itu memerlukan pewujudan sebuah asas kewangan yang lebih stabil, termasuk nisbah ekuiti sebanyak 42.5 peratus, ROE sebanyak 15 peratus, nisbah pembayaran dividen sebanyak 30 peratus dan pendapatan sesaham sekurang-kurangnya 300 yen.

Yamaha Motor akan melabur 130 bilion yen dalam strategi pertumbuhan baharu, yang bertujuan menjana keseimbangan kebolehterimaan sebanyak 300 bilion yen daripada anak syarikat pembiayaan mereka, terutamanya di Amerika Utara.

Sepanjang tiga tahun akan datang, Yamaha Motor merancang untuk melancarkan 270 model baharu.

Hiroyuki Yanagi, Presiden, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Perwakilan Yamaha Motor Co., LTD mengumumkan pelan perniagaan pertengahan medium baru dalam tempoh tiga tahun pada 15 Disember pada Tokyo, Jepun.
Hiroyuki Yanagi, Presiden, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Perwakilan Yamaha Motor Co., LTD mengumumkan pelan perniagaan pertengahan medium baru dalam tempoh tiga tahun pada 15 Disember pada Tokyo, Jepun.

Model-model itu akan menampilkan daya saing produk yang dipertingkatkan yang menggabungkan konsep-konsep dan teknologi baharu yang merangsang pelanggan dan memberi inspirasi kepada kepercayaan mereka, reka bentuk yang lebih halus dan pemasaran yang lebih berinovatif.

Syarikat itu juga berhasrat untuk mengurangkan kos bahan sebanyak lima peratus.

Untuk menyokong pengembangannya yang berterusan di peringkat global dan pembangunan operasinya, Yamaha Motor akan memberi tumpuan kepada usaha memupuk sumber manusia yang menerima sepenuhnya jenama YAMAHA yang unik.

Kepelbagaian tenaga kerja akan diperluaskan dengan mengambil lebih ramai kakitangan tempatan dan pengurus perempuan.

Pelan perniagaan Yamaha Motor menyasarkan pertumbuhan dalam empat kategori yang berpotensi – mobiliti peribadi, pasaran marin global bernilai tiga trilion yen, perniagaan penyelesaian dan pembangunan teknologi asas. Untuk memaksimumkan pertumbuhan, pelan itu secara strategik memberi tumpuan terhadap perniagaan yang meningkatkan gaya hidup pengguna, membolehkan pengguna untuk menikmati mobiliti peribadi, dan menyampaikan teknologi berinovatif yang secara harmoni memenuhi keperluan orang ramai, bumi dan masyarakat.

ARTIKEL YANG SAMA