Yaman serang ...

Yaman serang Saudi, lancar Scud

DUBAI, 15 Okt – Tentera Houthi Yaman melancarkan peluru berpandu hari ini sebagai tindak balas terhadap serangan oleh gabungan yang diketuai Saudi, sumber dalam kumpulan Iran bersekutu berkata, dan sebuah stesen televisyen Houthi berkata peluru berpandu Scud dicantas di pangkalan udara Saudi.

Televisyen Al-Masirah melaporkan peluru berpandu Scud, senjata kuat pada era perang dingin , telah dicantas di sebuah pangkalan tentera berhampiran bandar Khamees Mushait di barat daya negara itu.

Kawasan ini merupakan kediaman kepada pangkalan udara King Khaled, pangkalan tentera udara terbesar di selatan Arab Saudi dan pengeksport minyak utama di dunia, tetapi tidak ada kemudahan minyak di kawasan itu.

Stesen televisyen berkata serangan itu menepati sasaran. Ia tidak segera dilaporkan, tetapi menurut penduduk di ibu negara Yaman, mereka melaporkan terdengar bunyi letupan dan mereka jangkakan ia adalah sebuah peluru berpandu Scud yang telah dilancarkan dari bandar yang berhampiran.

“Tentera dan jawatankuasa rakyat pada waktu subuh hari ini melepaskan peluru berpandu balistik sebagai tindak balas kepada serangan pencerobohan Arab dalam pelakuan jenayah perang terhadap rakyat Yaman,” kata sumber itu. – Reuters