Yaman setuju ...

Yaman setuju bebaskan tahanan kanak-kanak

KUWAIT CITY, 6 Jun – Pihak parti perang Yaman telah berjanji untuk membebaskan semua tahanan kanak-kanak tetapi gagal untuk mencapai persetujuan mengenai pembebasan yang lebih banyak untuk bulan suci Ramadan, utusan PBB itu berkata hari ini.

“Dalam jawatankuasa tahanan, satu perjanjian telah dibuat bagi pembeba-san kanak-kanak tanpa syarat,” kata Ismail Ould Cheikh Ahmed dalam satu kenyataan.

Tiada ulasan lanjut berapa ramai kanak-kanak yang ditawan oleh pihak pembangkang kerajaan Saudi atau oleh pemberontak Syiah Iran dan sekutu mereka.

Duta PBB telah cuba untuk melakukan rundingan daripada kedua-dua pihak untuk bersetuju membebaskan separuh daripada tahanan sebelum Ramadan, yang bermula hari ini.

Selepas hampir tujuh minggu rundingan, kedua-dua pihak gagal mencapai kemajuan dalam mana-mana isu-isu teras dalam rundingan damai PBB yang diusahakan di Kuwait.

Pemberontak dan sekutu mereka telah mengadakan bantahan terhadap peraturan yang terkandung dalam resolusi Majlis Keselamatan PBB untuk mereka menyerah diri dan keluar dari negara itu, yang telah dirampas mereka sejak 2014.

Kerajaan telah menolak cadangan untuk pentadbiran perpaduan dengan pemberontak, ditakuti ia akan menjejaskan kredibiliti Presiden Abedrabbo Mansour Hadi.

Duta PBB berkata, walaupun tiada banyak rundingan dicapai, kedua-dua pihak masih terlibat dalam perbincangan itu, yang akan diteruskan pada bulan Ramadan.

Pada hari-hari kebelakangan ini, perbincangan telah dibayangi oleh serangan pemberontak dari pasukan pengawal kerajaan yang dikepung di bandar ketiga TAEZ, yang membunuh 11 orang awam.

Duta PBB mengutuk pengeboman itu dan menggesa kedua-dua pihak untuk menghormati gencatan senjata yang berkuat kuasa pada 11 April lalu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA