Yaman terima ...

Yaman terima pelan Perdamaian PBB

SANAA, 7 Okt (Reuters) – Parti bekas presiden Yaman, pihak utama dalam perang saudara berbulan-bulan lamanya, berkata dalam satu kenyataan e-mel bahawa ia menerima satu pelan perdamaian yang dibroker oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam rundingan di Oman.

Kongres Am Rakyat (GPC) adalah parti bekas presiden Ali Abdullah Saleh, di mana kebanyakan unit tentera bertempur dengan militia utara Houthi menentang tentera yang disokong oleh negeri Teluk masih setia.

“Satu sumber rasmi di Kongres Am Rakyat menekankan dasar parti untuk menamatkan segera persengketaan dan menambah sekatan serta mencari penyelesaian aman kepada krisis Yaman,” kata parti dalam kenyataan.

Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi, disokong oleh gabungan tentera pimpinan Saudi dan bersekutu dengan militia tempatan, telah mengetepikan satu perjanjian sehingga tentera Houthi dan Saleh melaksana satu resolusi PBB dengan menarik diri dari bandar dan melucutkan senjata.

Bagaimanapun, beliau juga berkata kerajaannya akan menyertai rundingan tajaan PBB jika Houthis menerima resolusi tersebut.

GPC berkata dalam kenyataannya bahawa mana-mana pelaksanaan resolusi Majlis Keselamatan PBB 2216 mesti dilaksanakan “sejajar dengan mekanisme operasi yang dipersetujui oleh semua parti,” menandakan satu perjanjian yang lebih luas harus dicapai terlebih dahulu.