Yaman terima ...

Yaman terima perjanjian damai PBB

BANDAR KUWAIT, 31 Julai – Kerajaan Yaman berkata hari ini ia telah menerima satu perjanjian perdamaian yang dicadangkan oleh PBB untuk menamatkan konflik bersenjata berusia lebih setahun, namun tidak adanya berita daripada pemberontak.

Pengumuman oleh kerajaan sokongan Saudi itu keluar selepas mesyuarat peringkat tinggi di Riyadh dipengerusikan oleh Presiden Yaman Abedrabbo Mansour Hadi.

“Mesyuarat meluluskan draf perjanjian yang dibentangkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggesa konflik bersenjata dihentikan dan pengunduran pemberontak dari Sanaa dan bandar Taez dan Al-Hudaydah,” kata kenyataan, dipetik oleh agensi berita Saba.

Menteri Luar Yaman Abdulmalek al-Mikhlafi, yang sedang memimpin kumpulan rundingan di Bandar Kuwait, berkata beliau telah menghantar sepucuk surat kepada duta khas PBB menghubungi beliau bahawa kerajaan menyokong “Perjanjian Kuwait.’

Bagaimanapun satu prasyarat adalah Huthi dan tentera yang setia dengan bekas presiden Ali Abdullah Saleh menandatangani perjanjian tersebut pada 7 Ogos, tulis Mikhlafi di Twitter.

Beliau berkata pemimpin Yaman telah membenarkan wakil menandatangani perjanjian itu, yang telah menerima sokongan antarabangsa dan serantau.

Tidak adanya reaksi rasmi daripada pemberontak.

Jurucakap Huthi Mohammed Abdulsalam berkata di Twitter sebelum pengumuman kerajaan mengatakan pemberontak mendesak untuk mencari satu penyelesaian menyeluruh dan lengkap, dan menolak apa yang digelarnya “penyelesaian separa.”

Di bawah perjanjian itu, semua keputusan yang dibuat oleh pemberontak sejak mereka menghuni ibu negara pada September 2014 akan dibatalkan, jata Mikhlafi.

Perjanjian juga membubarkan majlis politik tertinggi yang ditubuhkan bersama oleh Huthi dan Kongres Rakyat Am pimpinan bekas presiden Saleh pada Khamis untuk mentadbir negara, kata beliau. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA