Youssef ambil...

Youssef ambil alih kerajaan Tunisia

TUNIS, Tunisia, 29 Ogos – Kerajaan baru perpaduan Tunisia yang diketuai oleh Youssef Chahed mengambil alih jawatan hari ini dan perlu untuk menangani cabaran ekonomi dan keselamatan utama.

Pada usia 40, Chahed merupakan Perdana menteri paling muda Tunisia sejak kemerdekaan daripada Perancis pada tahun 1956, dan ketujuh dalam masa kurang daripada enam tahun sejak pemberontakan 2011 yang menggulingkan orang kuat Zine El Abidine Ben Ali.

Kabinet barunya daripada 26 menteri dan 14 menteri negeri termasuk wanita, “muda” dan menteri-menteri bebas, tiga ahli-ahli parti Islam Ennahda dan dua bekas anggota kesatuan UGTT.

Ia secara rasmi mengambil jawatan itu pada satu majlis di Carthage di luar Tunis di mana Perdana Menteri Habib Essid akan menyerahkan kuasa.

Youssef Chahed (kanan) berjabat tangan dengan bekas Perdana Menteri Habib Essid semasa majlis penyerahan kuasa di Tunis, semalam. – AP
Youssef Chahed (kanan) berjabat tangan dengan bekas Perdana Menteri Habib Essid semasa majlis penyerahan kuasa di Tunis, semalam. – AP

Walaupun Tunisia dianggap sebagai satu kisah kejayaan yang jarang berlaku daripada Arab ‘Spring’, pihak berkuasa telah gagal untuk menyelesaikan isu kemiskinan, pengangguran dan rasuah yang mendahului kejatuhan Ben Ali.

Satu gelombang serangan jihad, termasuk dua serangan maut tahun lepas yang membunuh berpuluh-puluh pelancong asing, telah memburukkan lagi masalah dalam ekonomi, yang bergantung sepenuhnya kepada hasil pelancongan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA