YouTube Gamin...

YouTube Gaming bakal mencabar Twitch

SAN FRANCISCO, 19 Jun (AFP) – YouTube berkata ia mencipta pengikut arena secara dalam talian kepada permainan video, melonjak ke atas trend “e-sport” dan mencabar Twitch milik Amazon.

YouTube Gaming akan membuat kemunculan di Britain dan Amerika Syarikat dalam masa beberapa bulan lagi, menurut pengurus produk, Alan Joyce.

“YouTube Gaming dihasilkan untuk semua permainan pilihan anda dan pemain, dengan lebih banyak video berbanding di tempat lain,” kata Joyce dalam pos blog.

“Dari “Asteroid” sehingga ‘Zelda’, lebih dari 25,000 permainan masing-masing akan memiliki laman sendiri, satu tempat bagi kesemua video terbaik dan saluran secara langsung mengenai tajuk tersebut.”

YouTube Gaming juga akan memiliki saluran kepada penerbit permainan tertentu atau para personaliti.

YouTube Gaming dihasilkan untuk semua permainan pilihan dengan lebih banyak video berbanding di tempat lain.
YouTube Gaming dihasilkan untuk semua permainan pilihan dengan lebih banyak video berbanding di tempat lain.

Previu terhadap tawaran baru YouTube, termasuk permainan yang mengandungi pereka seperti “iHasCupquake” dan “NadeShot” akan ditayangkan pada ekstravaganza Ekspo Hiburan Elektronik minggu depan di Los Angeles.

“Saluran langsung membawa komuniti permainan berhimpun, jadi mereka meletakkannya di depan dan tengah laman YouTube Gaming,” kata Joyce.

“Dalam masa beberapa minggu, YouTube akan melancarkan peningkatan pengalaman yang menjadikannya mudah kepada badan penyiaran permainan anda kepada YouTube.”

Populariti permainan itu memberikan peningkatan kepada genre baru video-video YouTube termasuk menonton permainan, larian laju, berjalan dan juga segmen mengenai permainan masakan bertemakan keseronokan.

ARTIKEL YANG SAMA