YouTube kekal...

YouTube kekal kukuh

pg19_150715_b

ASPEN, 14 Julai (AFP) – YouTube milik Google melihat pertumbuhan “kukuh” biarpun persaingan dari Facebook dan yang lainnya dalam video, kata ketua eksekutif YouTube, Susan Wojcicki semalam.

Wojcicki berkata dia gembira dengan pertumbuhan terhadap orang ramai yang menonton video dalam perkhidmatan itu, dan YouTube masih lagi bertahan walaupun Facebook mendakwa menerima tontonan video lebih banyak.

“Kami memiliki peminat yang luar biasa, kami mempunyai lebih satu bilion pengguna,” dia memberitahu persidangan Fortune Brainstorm Tech.

“Tontonan tahunan kami dari setahun ke setahun meningkat lebih 50 peratus…ia masih berterusan.”

Wojciciki berkata terdapat perbezaan kualiti di antara menonton video dalam Facebook berbanding dengan YouTube.

“Pandangan Facebook adalah berbeza. Mereka memberikannya. Mereka adalah auto play,” katanya.

“Pengguna kami memetik. Kami mahu pengguna kami terlibat. Kami mahu mereka bukan hanya saluran layaran. Kami mahu mereka untuk menyatakan saya melihat video itu, saya memeduli video itu. Saya mengulas mengenainya.”

Wojciciki berkata ia bukanlah kejutan bahawa Facebook dan yang lain berada dalam video secara talian kerana ia adalah “pasaran besar” dan terutamanya kuat di kalangan generasi muda.

“Generasi muda sedang berhijrah lebih banyak ke video secara talian,” katanya.

“Facebook dan Twitter semuanya mengiktiraf ini adalah peluang besar yang datang ke dalam pasaran.

Dalam tambahan, dia berkata kebanyakan penonton muda, bintang utama “datang dari YouTube, mereka tidak datang dari Hollywood.”

Wojciciki enggan mengulas dalam keuntungan YouTube subjek yang menjadi spekulasi di kalangan penganalisis, tetapi berkata “Kami melihat pertumbuhan yang bagus.”

Ditanya mengenai tiga keutamaannya, dia berkata ia adalah “telefon bimbit, telefon bimbit dan telefon bimbit,” dan berkata syarikat itu sedang bekerja untuk mendapatkan pengalaman lebih baik bagi orang ramai yang menontonnya menerusi telefon pintar dan tablet.