Zahid tiba di...

Zahid tiba di New York hadiri UNGA ke-71

NEW YORK, 18 Sept – Timbalan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tiba di sini untuk mewakili Malaysia pada sesi ke-71 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNGA).

Pesawat komersial yang membawa Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri dan delegasi Malaysia mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy kira-kira 9.25 malam, Sabtu (9.25 malam (Ahad) waktu Malaysia). Ini merupakan lawatan keempat beliau ke Amerika Syarikat sejak menjawat jawatan timbalan perdana menteri pada Julai tahun lepas, dan penampilan sulung sebagai ketua delegasi Malaysia di UNGA.

Ketibaan beliau disambut Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, pegawai-pegawai Malaysia berpangkalan di New York dan Washington.

Lawatan kerja Ahmad Zahid ke bandar raya New York sehingga 25 Sept. Selain Ahmad Zahid, delegasi Malaysia ke perhimpunan PBB dan acara berkaitan, turut diiringi Anifah dan para pegawai kanan dari Pejabat Timbalan Perdana Menteri, Kementerian Luar dan Kementerian Dalam Negeri.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi disambut oleh pegawai kedutaan Malaysia sejurus ketibaan di New York untuk menghadiri UNGA ke-71. – Bernama
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi disambut oleh pegawai kedutaan Malaysia sejurus ketibaan di New York untuk menghadiri UNGA ke-71. – Bernama

Bulan lepas, Ahmad Zahid mempengerusikan Perbahasan Terbuka Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNSC) mengenai Pengeluaran Senjata Pemusnah Besar-besaran (WMD) di ibu pejabat PBB. Antara acara kemuncak lawatan timbalan perdana menteri ialah menyampaikan Kenyataan Negara pada semasa sesi Debat Umum pada 24 Sept.

Beliau juga dijadual menyertai Mesyuarat peringkat Tinggi Menangani Penghijrahan Pelarian dan Migran Berskala Besar pada 19 Sept di Perhimpunan Agung.

Ahmad Zahid juga akan menghadiri Mesyuarat peringkat Tinggi mengenai Situasi di Syria, di Majlis Keselamatan PBB pada 21 Sept. – Bernama