Zarif utus ta...

Zarif utus tahniah kepada Saudi

TEHRAN, 1 Mei (AFP) – Menteri Luar Negeri Iran, Mohammad Javad Zarif mengutuskan ucapan tahniah kepada rakan sejawatannya Saudi atas perlantikannya, lapor media Iran hari ini, walaupun ketegangan tercetus antara kuasa serantau pesaing ke atas Yaman.

Zarif mengatakan dia berharap bahawa ‘hubungan antara Republik Islam Iran dan monarki Saudi akan berkembang’ berikutan pencalonan Adel al-Jubeir sebagai diplomat tertinggi Riyadh.

Ketegangan antara Arab Saudi yang didominasi ahli Sunah dan Iran Syiah telah memuncak berikutan pelancaran pada Mac mengenai kempen udara yang diketuai Riyadh ke atas pemberontak Huthi Syiah di Yaman.

Musuh serantau telah lama bersaing bagi pengaruh di Timur Tengah, termasuk dalam konflik Syria dan Iraq dan di negara-negara pelbagai etnik seperti Lubnan dan Bahrain.

Iran menafikan membekalkan senjata kepada pemberontak Huthi di Yaman dan menegaskan penamatan sepenuhnya kepada serangan yang diketuai Saudi sebagai satu keadaan bagi rundingan damai di negara Teluk yang miskin.

Bekas utusan ke Washington, Jubeir dilantik sebagai menteri luar negeri dalam rombakan besar kerajaan awal minggu ini di negeri yang kaya minyak itu, menggantikan ketua diplomat yang lama berkhidmat di dunia, Putera Saud al-Faisal.

ARTIKEL YANG SAMA