Zen Ruffinen ...

Zen Ruffinen calon baru bos FIFA?

ZURICH, 13 Okt – Bekas setiausaha agung FIFA, Micheal Zen Ruffinen diminta untuk bertanding merebut jawatan presiden badan induk bola sepak dunia itu dan sedang mengkaji situasi tersebut, menurutnya semalam.

“Saya masih mengkaji situasi itu berikutan beberapa permintaan di mana saya telah menerima untuk (dicalonkan) bagi jawatan itu,” bekas setiausaha agung dari Switzerland itu memberitahu Reuters. “Saya akan memantau situasi itu, melihat bagaimana ia berkembang pada hari-hari seterusnya dan memeriksa kebolehlaksanaan (untuk melihat) jika ia masuk akal.”

Zen Ruffinen, bekas seorang pengadil, tidak menyatakan siapa yang mencadangkannya untuk bertanding. Dia berkhidmat sebagai setiausaha agung FIFA dari 1998 sehingga 2002 dan meletak jawatan selepas berbalah dengan presiden FIFA, Sepp Blatter.

FIFA dijadualkan untuk memilih pengganti Blatter, yang sekarang berada dalam mandat kelimanya, pada Kongres utama 26 Februari.

Terheret dalam skandal rasuah, Blatter digantung selama 90 hari oleh jawatankuasa etika FIFA pada Khamis lalu dengan presiden UEFA, Michel Platini, bergantung ke atas semua penyiasatan penuh. Kedua-duanya mengumumkan mereka akan membuat rayuan dan menafikan sebarang salah laku. Sehingga baru-baru ini, Platini adalah pilihan untuk menggantikan Blatter.

Michel Zen-Ruffinen. – AFP
Michel Zen-Ruffinen. – AFP

Zen-Ruffinen adalah pengkritik tajam gaya presiden Blatter dan sebulan sebelum pemilihan presiden pada Mei 2002, menghasilkan laporan yang mendakwa Blatter melakukan salah urusan kewangan FIFA.

Dia menyatakan amalan kira-kira yang memperdayakan dan bukti kepentingan, yang membawa kepada 11 ahli jawatankuasa eksekutif FIFA yang membawa aduan jenayah ke atas Blatter.

Blatter, bagaimanapun, seterusnya menewaskan Isssa Hayatou dalam pilihan raya bulan lalu di Seoul, tindakan perundangan dengan pengunduran dan peletakan jawatan Zen Ruffinen.

Penggantungan Platini telah meninggalkan perebutan jawatan presiden terbuka luas. Tarikh akhir bagi pencalonan untuk menghantar bidaan mereka, yang seharusnya mendapatkan sokongan lima persekutuan bola sepak negara, pada 26 Oktober.

Putera Ali Bin Al Hussein dari Jordan adalah satu-satunya calon yang tinggal yang mempunyai pengalaman dalam pilihan raya FIFA, setelah tewas kepada Blatter pada Mei tahun lepas.

Bekas pemain antarabangsa Brazil, Zico dan bekas pemain antarabangsa Nigeria, Segun Odegbami kedua-duanya menyatakan mereka akan bertanding tetapi bergelut untuk memulakannya. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA