Zimbabwe bata...

Zimbabwe batal lesen firma asing jika langgar undang-undang tempatan

HARARE, 23 Mac (Reuters) – Zimbabwe bermula pada 1 April akan membatalkan lesen-lesen bagi frima-firma asing termasuk mereka yang mengoperasikan lombong dan perbankan, yang tidak mematuhi undang-undang yang menjual majoriti saham kepada penduduk tempatan, kata Menteri Penguatkuasaan, Patrick Zhuwao hari ini.

Zimbabwe telah memberi firma-firma asing tempoh pada Mac 2016 untuk menyerahkan pelan tentang bagaimana untuk mengikuti undang-undang yang memerlukan mereka untuk menjual sekurang-kurangnya 51 peratus saham kepada penduduk tempatan.

“Ahli perniagaan berterusan tidak mengendahkan undang-undang adat Zimbabwe yang seolah-olah mencabar Presiden kami dan kerajaannya untuk melakukan sesuatu tentang sikap tidak endah mereka,” kata Zhuwao memberitahu para wartawan.

“Sama ada anda mematuhi atau kedai anda tutup.”

Akta Penguatkuasaan Ekonomi dan Adat telah diluluskan pada 2008 di bawah kempen penguatkuasaan Presiden Robert Mugabe namun pengimplementasian itu berjalan perlahan.

Beberapa syarikat luar negeri mengatakan undang-undang itu akan menghambat pelaburan yang sangat diperlukan.

Pengeluar platinum kedua terbesar di dunia, Anglo American Platinum dan Impala Platinum dan kumpulan perbankan Standard Chartered Plc dan Barclays Plc adalah beberapa firma-firma milik warga asing yang operasi di Zimbabwe.