Zoo pamer ime...

Zoo pamer imej baru lipas

TOKYO, 22 Julai – Sebuah zoo di Jepun cuba melakukan yang mustahil – meningkatkan imej lipas, dengan mengadakan pameran salah satu serangga paling dibenci di dunia.

Dengan luar biasa – menimbulkan rasa jijik – 4,000 spesies di seluruh dunia, makhluk tahan lasak ini boleh bertahan hampir di mana saja, tetapi paling sering ditemui oleh penghuni bandar di sudut-sudut kotor dapur atau berkeliaran di lantai pada waktu malam.

Kakitangan di Zoo Shunanshi Tokuyama di Yamaguchi, barat Jepun, berkata lipas mendapat imej buruk, dan sebenarnya melakukan kerja penting.

“Haiwan ini mempunyai imej negatif,” seorang jurucakap wanita zoo itu memberitahu AFP. “Tetapi mereka sebenarnya memainkan peranan penting dalam rangkaian makanan.”

Penting, tetapi risikan sangat tidak menyenangkan: memakan bangkai reput dan tumbuhan mati di lantai hutan.

Satu sorotan pameran ialah perlumbaan lima hala di kalangan lipas yang mana para pengunjung boleh menyaksikan serangga ini bergerak laju.

Jika itu tidak cukup menghiburkan – zoo menawarkan peluang untuk menyentuh lipas Madagascar Hissing, yang boleh membesar sehingga 7 sentimeter panjang.

Tidak perlu risau tentang ini, meskipun, zoo memberi jaminan – lipas ini tidak boleh terbang. Tetapi ia boleh berdesis.

Pameran itu mempunyai kira-kira 200 makhluk dari sejumlah 15 spesies dipamerkan, dan telah pun terbukti popular, menurut jurucakap wanita itu, dengan menambah kata 70 hingga 80 peratus pengunjung telah singgah. – AFP