Zuma puji rev...

Zuma puji revolusi 1979 Iran

TEHRAN, 24 April – Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma memuji revolusi 1979 Iran hari ini, pada permulaan lawatan tiga harinya yang dikatakannya boleh ‘memperkembangkan perdagangan secara dramatik’ dengan republik Islam.

Penggulingan Shah yang disokong AS adalah sumber penggalakkan ketika orang hitam Afrika Selatan berjuang ke atas aparteid, kata Zuma semasa sidang akhbar bersama Presiden Hassan Rouhani.

Dengan sekatan antarabangsa ke atas Iran kini telah dibatalkan di bawah perjanjian nuklearnya dengan kuasa-kuasa dunia, aktiviti perniagaan sepertinya telah meningkat.

“Iran menduduki tempat istimewa dalam pergelutan kami ke atas aparteid,” kata Zuma, memetik bagaimana Tehran memutuskan hubungan dengan Afrika Selatan apabila ia berada di bawah pemerintahan orang putih, hanya menyambung semula hubungan pada 1994 selepas Nelson Mandela dipilih sebagai presiden kulit hitam pertama.

Mandela, yang berkhidmat satu penggal sebelum dengan sukarelanya meletak jawatan pada 1999, mengunjungi Tehran sebelum pilihan rayanya dan sejurus selepas meninggalkan pejabatnya.

“Afrika Selatan diinspirasikan oleh revolusi 1979, yang menunjukkan bahawa emansipasi adalah munasabah, apa pun kemungkinannya,” kata Zuma, presiden Afrika Selatan yang pertama kali berkhidmat mengunjungi ke sana sejak itu.

Telah menandatangani lapan persetujuan kerjasama dari jarak pembangunan tenaga hingga insurans perniagaan, kata Zuma perjanjian nuklear itu adalah peluang untuk memperkukuhkan hubungan komersial.

“Cabaran itu adalah secara dramatiknya melebarkan isi padu perdagangan,” tambahnya.

Rouhani, yang kerajaannya pada Januari mengimplementasikan perjanjian nuklear musim panas lalu bersama Britain, China, Perancis, Rusia dan Amerika Syarikat tambah Jerman, memberi penghormatan kepada Mandela, yang meninggal dunia pada usia 95 pada 2013. – AFP