1 mati ditembak di Portland selepas pertempuran demonstrasi

SAN FRANCISCO, 30 OGOS – Seorang mati ditembak semalam di Portland berikutan pertempuran antara penunjuk perasaan Black Lives Matter (BLM) dan penyokong Presiden AS Donald Trump, kata polis.

Bandar Oregon menjadi pusat tunjuk perasaan BLM sejak polis membunuh lelaki berkulit hitam yang tidak bersenjata George Floyd di Minnesota pada akhir Mei lalu, dan menurut media tempatan, beratus-ratus karavan penyokong Trump juga berkumpul di sana semalam.

Polis Portland menulis di Twitter “satu demonstrasi politik di seluruh pusat bandar Portland,” sambil menambah “Terdapat beberapa kejadian keganasan antara penunjuk perasaan dan demonstrasi. Pegawai telah campur tangan dan dalam beberapa kes serta melakukan penangkapan.”

OregonLive melaporkan pertembungan dan ketegangan antara kumpulan itu berlaku, walaupun polis tidak mengatakan sama ada penembakan itu berkaitan dengan demonstrasi.

Tembakan itu berlaku sekitar jam 8:45 malam di pusat bandar, kata polis dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa siasatan pembunuhan sedang dijalankan.

“Pegawai Polis Portland mendengar bunyi tembakan dari kawasan Southeast 3rd Avenue dan Southwest Alder Street,” kata kenyataan itu.

“Mereka bertindak balas dan mangsa mengalami luka tembakan di dada.” – AFP

Polis tiba untuk merawat seorang lelaki yang ditembak berhampiran perhimpunan pro-Trump semalam di Portland, Oregon. Penunjuk perasaan kiri dan penyokong pro-Trump bertikai ketika perarakan kereta yang membawa penyokong sayap kanan berjalan dari Clackamas berhampiran Portland. – AFP