1 maut dalam serangan mortar tentera

SRINAGAR, 16 SEPT – Tentera India dan Pakistan melepaskan tembakan peluru mortar dan berbalas tembakan di sepanjang sempadan yang sangat dikawal ketat oleh tentera di Kashmir, membunuh seorang askar India dan mencederakan dua yang lain, kata pegawai hari ini.

Lt. Kol. Devender Anand, jurucakap tentera India, berkata tiga orang tercedera di mana tentera Pakistan memulakan tembakan dan peluru mortar untuk menyerang pos sempadan di sepanjang Jalur Kawalan di selatan daerah Rajouri malam kelmarin. Dia berkata seorang mengalami kecederaan tetapi kemudiannya meninggal dunia. Anand menyifatkan insiden sebagai ‘pelanggaran tidak sengaja’ dari perjanjian gencatan senjata 2003 antara kedua-dua negara dan berkata tentera India ‘membuat serangan balas dengan pantas’, ucapan yang sering diberikan setiap kali berlaku insiden sedemikian di sepanjang sempadan.

Tiada komen langsung dari Pakistan. Sebelum ini, kedua-dua pihak menuduh sesama sendiri terhadap pembunuhan di sempadan di rantau Himalaya, yang terbahagi kepada kedua-dua buah negara tetapi menyatakan keseluruhan kawasan tersebut milik mereka. Kedua-dua negara telah berperang untuk menuntut hak terhadap Kashmir.

India berkata serangan yang menyasarkan militan berpangkalan di Pakistan bertanggungjawab terhadap pengeboman berani mati yang membunuh 40 orang tentera India di kawasan yang dikawal India di Kashmir. – AFP