10 dron Huthi berjaya dipintas

RIYADH, 7 MAC – Tentera gabungan pimpinan Arab Saudi berjaya memintas 10 buah dron yang dilancarkan oleh puak pemberontak Huthi dari Yaman hari ini, menurut laporan media negara, dalam pergolakan mendadak dalam serangan rentas sempadan negara.

Tentera gabungan – berjuang di Yaman bersama kerajaan yang diiktiraf antarabangsa menentang pemberontak – berkata dron yang ditujukan kepada ‘orang awam‘ di Arab Saudi, sementara mereka meningkatkan serangan di Yaman untuk merampas kerajaan bulan lalu di kubu kuat sekatan di Marib.

Ketegangan turut berlaku selepas Amerika Syarikat mengeluarkan Huthi dari senarai pengganas bulan lalu dan meningkatkan usaha untuk mengurangkan langkah konflik selama enam tahun.

Pasukan pengganas yang dikenakan lewat bulan lalu ditadbir oleh bekas presiden AS, Donald Trump, telah dikritik kerana membantu pertubuhan, yang memberi mara bahawa ia akan didorong tenaga mereka bagi meningkatkan krisis kemanusiaan di Yaman.

“Mengeluarkan Huthi daripada senarai pengganas telah diinterpretasi dalam cara yang ganas oleh militan,” SPA memetik kata-kata tentera gabungan.

Tentera gabungan menambah bahawa ‘kemenangan’ di Marib telah menyebabkan pihak pemberontak untuk meningkatkan serangan ke atas negara tersebut. – AFP

Kepulan asap yang kelihatan setelah pasukan tentera gabungan pimpinan Arab Saudi berjaya memintas 10 buah dron yang dilancarkan oleh kumpulan pemberontak Huthi. – AFP