Friday, March 24, 2023
26.3 C
Brunei

-

10 juta kanak-kanak perlu bantuan

GENEVA, 17 MAC – Sepuluh juta kanak-kanak di Burkina Faso, Mali dan Niger berada dalam tahap bahaya dan sangat memerlukan bantuan kemanusiaan berikutan keganasan yang semakin teruk, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini.

Angka itu dua kali ganda berbanding pada 2020, manakala empat juta lagi kanak-kanak berisiko di negara jiran Afrika barat apabila pertempuran antara kumpulan bersenjata dan pasukan keselamatan merentas sempadan, kata agensi kanak-kanak PBB UNICEF.

“Kanak-kanak semakin terperangkap dalam konflik bersenjata, sebagai mangsa pertempuran tentera yang semakin sengit, atau menjadi sasaran kumpulan bersenjata,” Marie-Pierre Poirier, pengarah wilayah UNICEF untuk Afrika barat dan tengah, berkata dalam satu kenyataan.

UNICEF menjelaskan keganasan menular dari tengah Sahel ke wilayah utara Benin, Ivory Coast, Ghana dan Togo, yang merupakan komuniti terpencil di mana kanak-kanak mempunyai akses yang sangat terhad kepada perlindungan dan perkhidmatan.

Pada 2022, UNICEF hanya menerima satu pertiga daripada $391 juta yang diperlukan dalam rayuan pusat Sahel.

Pada 2023, ia telah merayu sebanyak $473.8 juta untuk pelan tindak balas kemanusiaannya di tengah Sahel dan negara-negara pantai jiran.

“Krisis itu memerlukan pelaburan jangka panjang untuk memupuk kesepaduan sosial, pembangunan mampan, dan masa depan yang lebih baik untuk kanak-kanak,” kata Poirier. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -