Thursday, March 23, 2023
22.9 C
Brunei

-

100 maut, cedera dalam serangan udara

AADA, YAMAN, 21 JAN – Lebih 100 orang terbunuh atau cedera dalam serangan udara ke atas penjara Yaman, kata penyelamat hari ini selepas satu malam pengeboman maut menggariskan peningkatan dramatik dalam keganasan.

Basheer Omar, jurucakap jawatankuasa antarabangsa bagi Palang Merah Antarabangsa (ICRC) di Yaman, berkata jumlah masih meningkat berikutan serangan di Saada, bandar asal pergerakan pemberontak Huthi.

“Terdapat lebih 100 terbunuh dan cedera, jumlahnya semakin meningkat,” katanya, memetik angka di dua hospital Saada yang disokong ICRC.

Babak ngeri terserlah ketika pekerja penyelamat menarik mayat dari bangunan penjara yang musnah dan menimbun mayat yang hancur, menurut rakaman yang dikeluarkan oleh pemberontak Huthi yang disokong Iran.

Lebih jauh ke selatan di Hodeida, rakaman video pemberontak menunjukkan mayat di dalam runtuhan dan mangsa yang terselamat terkejut selepas serangan udara daripada pakatan pro-kerajaan pimpinan Arab Saudi mengeluarkan hab telekomunikasi. Yaman mengalami gangguan Internet di seluruh negara, kata pemantau laman sesawang. – AFP

Lebih 100 orang terbunuh atau cedera dalam serangan udara ke atas penjara Yaman. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -