1,000 pendatang rempuh pagar sempadan Ceuta

MADRID, 2 Jan – Lebih 1,000 pendatang cuba untuk melompat keluar dari pagar tinggi antara Maghribi dan wilayah Sepanyol Ceuta kelmarin dalam pergelutan yang menyaksikan seorang pegawai kehilangan mata, kata pihak berkuasa tempatan.

Sekumpulan 1,100 orang dari sub-Sahara Afrika cuba untuk mencapai Eropah dengan menyerbu pagar sempadan hanya selepas 4 pagi (0300 GMT) pada Hari Tahun Baru dengan cara yang ‘amat ganas dan teratur,’ kata pejabat wakil kerajaan pusat di Ceuta.

Walau bagaimanapun, tiada seorang pun berjaya keluar, bahkan dua orang daripadanya mengalami kecederaan parah dan dibawa ke hospital di Ceuta, pejabat itu berkata dalam satu kenyataan.

Serangan yang sama juga sebelum ini berlaku pada 9 Disember menyaksikan lebih 400 pendatang memasuki wilayah yang kecil.

Mereka cuba “untuk memaksa membuka beberapa pintu pagar di luar, dengan menggunakan batang besi, pemotong wayar dan batu-batu besar dengan menyerang tentera Maghribi dan ejen (Sepanyol) Guardia Awam (polis),” katanya.

Lima anggota polis Sepanyol dan 50 anggota pasukan Maghribi tercedera, termasuk seorang yang kehilangan mata, katanya.

Kenyataan Kementerian Dalam Negeri Maghribi berkata, daripada ahli-ahli pasukan keselamatan yang cedera, 10 adalah dalam keadaan yang serius.

Ceuta dan Melilla, satu lagi wilayah Sepanyol di Afrika Utara, Kesatuan Eropah yang hanya mempunyai sempadan darat dengan Afrika.

Ia adalah salah satu pintu masuk untuk pendatang Afrika yang mencari kehidupan yang lebih baik di Eropah, yang sampai ke tempat tersebut sama ada dengan memanjat pagar sempadan, berenang di sepanjang pantai atau bersembunyi di dalam kenderaan. – AFP