Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  11 ditahan langgar akta imigresen

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 13 SEPT – Sebelas lelaki warga asing telah ditahan untuk siasatan lanjut oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang, Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) Cawangan Kuala Belait semasa Operasi Sepadu Sakat JIPK 123/2023 kelmarin, yang menyasarkan projek pembinaan Masjid RPN Kampung Lumut.

  Empat orang daripada mereka dipercayai melanggar Bab 15 (1) Akta Imigresen Penggal 17 iaitu tinggal lebih masa setelah pas imigresen mansuh.

  Manakala tujuh orang lagi telah gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri yang sah.

  Sehubungan itu, Ketua Bahagian Penguatkuasa Undang-undang JIPK Kuala Belait dalam kenyataan akhbar hari ini mengingatkan para majikan agar patuh dan tidak melanggar sebarang akta dan peraturan imigresen dan memastikan pekerja-pekerja mereka melakukan kerja-kerja seperti yang ditetapkan.

  Pegawai penguat kuasa semasa menjalankan Operasi Sepadu Sakat yang menyasarkan projek pembinaan Masjid RPN Kampung Lumut baru-baru ini. – Gambar serahan JIPK
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea U ikrar tindak balas tegas terhadap laporan Pentagon

  SEOUL, 4 OKT - Korea Utara mengecam Amerika Syarikat (AS) berhubung laporan Pentagon, baru-baru ini yang menggelarkannya sebagai ancaman berterusan kerana senjata pemusnah besar-besaran...