Thursday, August 18, 2022
23.2 C
Brunei

11 terkorban, 27 hilang kejadian bot karam

-

KUALA LUMPUR, 15 DIS – Sekurang-kurangnya 11 pendatang Indonesia terkorban dan 27 lagi dipercayai hilang selepas bot mereka naiki karam dalam cuaca ribut di luar pesisir bahagian selatan Malaysia, menurut pihak berkuasa.

Warga Indonesia yang kadang-kala datang untuk mencari pekerjaan cuba memasuki negara jiran secara haram melalui jalan laut dengan menaiki bot dan kemalangan sering berlaku. Bot, yang dipercayai membawa 60 orang pendatang, tenggelam pada waktu pagi di negeri bahagian selatan Malaysia, Johor, menurut pengawal pantai.

Anggota tentera yang membuat rondaan menjumpai mayat tujuh lelaki dan empat wanita di pesisir, menurut ketua pengawal pantai, Panglima Mohamad Zubil Mat Som memberitahu AFP.

Manakala 20 lelaki dan dua wanita ditemui masih hidup selepas membuat perjalanan dari pulau Indonesia berhampiran, dan kesemuanya telah ditahan, katanya.

Mereka yang hilang dipercayai melarikan diri atau lemas, dan pihak berkuasa telah mengarahkan bot serta pesawat untuk mencari mereka.

“Kami berdukacita dengan tragedi ini,” Mohamad Zubil memberitahu AFP.

“Saya menyeru pendatang untuk tidak datang ke Malaysia secara haram.”

Malaysia merupakan tumpuan jutaan pendatang dari negara-negara Asia yang miskin, dan kebanyakan mereka tidak mempunyai dokumen serta bekerja di industri-industri termasuk pembinaan dan pertanian. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Pelarian Rohingya tuntut persekitaran kondusif

DHAKA, 17 OGOS – Pelarian Rohingya kelmarin menggesa Ketua Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Michelle Bachelet yang melawat ke penempatan pelarian untuk PBB...
- Advertisment -