Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

111 kes baharu COVID-19 dilaporkan

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 30 JAN – Dalam masa satu minggu kebelakangan ini, kadar purata kes COVID yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam terus menunjukkan penurunan iaitu sebanyak 122 kes sehari, berbanding minggu sebelumnya iaitu 143 kes sehari.

Sebanyak 34,020 keputusan ujian pantas antigen (ART) telah dimuat naik ke aplikasi BruHealth dalam masa satu minggu di mana 2.5 peratus daripadanya adalah keputusan ujian yang positif.

Perkara tersebut dikongsikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media Norma Baharu COVID-19 Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

“Hari ini, tidak ada kes dalam kategori 5 dan 4 iaitu yang memerlukan rawatan di unit rawatan intensif (ICU) atau yang memerlukan bantuan oksigen dan di bawah pemantauan rapi,” kata Yang Berhormat Dato.

Menurutnya lagi, sehingga kelmarin (29 Januari), kadar liputan vaksinasi COVID di Negara Brunei Darussalam kekal berada di tahap yang tinggi dengan 79 peratus daripada keseluruhan rakyat dan penduduk negara ini telah mendapatkan dos ketiga vaksin dan 11.8 peratus juga telah mendapatkan dos keempat.

“Hari ini, sebanyak 111 kes baharu telah dilaporkan iaitu 109 kes hasil ujian ART dan dua kes telah dikesan daripada ujian-ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu,” tambah beliau.

Di hujung kenyataannya, Yang Berhormat Dato berdoa semoga Negara Brunei Darussalam berserta seluruh rakyat dan penduduknya sentiasa terpelihara daripada segala bencana dan wabak penyakit serta berada dalam perlindungan Allah SWT jua.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa menyampaikan perkembangan terkini mengenai COVID-19 semasa sidang media. Turut hadir Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional) di Kementerian Kesihatan, Dr Ang Swee Hui.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -