Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  12 pelajar terima tajaan ke Piala Dunia Ragbi

  Oleh Ak Zaki Kasharan – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 OKT – Sempena Kejohanan Piala Dunia Ragbi yang diadakan di Perancis, Total Energies EP (Brunei) BV telah merebut peluang untuk menaja belia Brunei untuk menyaksikan perlawanan Piala Dunia Ragbi antara Tonga menentang Romania di Lille dan Argentina menentang Jepun di Nantes pada 8 Oktober.

  Projek yang dinamakan Youth in Action (YIA) itu adalah sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat (CSR) Total Energies EP (Brunei) BV di bawah tonggak Belia dan keterangkuman yang mana disokong sepenuhnya oleh Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) dan Kementerian Pendidikan.

  Seramai 12 pelajar yang aktif menyertai acara-acara terdahulu yang membawa kepada acara Piala Dunia Ragbi, termasuk acara klinik Get Into Rugby pada 4 Jun dan Tag Rugby World Cup serta festival untuk peringkat akar umbi yang berlangsung pada 25 Jun lalu, telah dikenal pasti dengan sokongan Kesatuan Bola Sepak Ragbi Brunei.

  Sehubungan itu, majlis penandatanganan tajaan bagi rakan kongsi yang menyumbang kepada projek berkenaan dan seterusnya diikuti dengan penyerahan tajaan kepada para pelajar yang akan menyertai Trip Rugby World Cup France telah diadakan petang tadi bertempat di Dewan Serambi Batil, Tarindak D’Seni di ibu negara.

  Hadir pada majlis berkenaan ialah Pemangku Pengarah Kokurikulum Kementerian Pendidikan, Haji Julaihi bin Haji Mohamed; Duta Besar Istimewa dan Mutlak Perancis ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Bernard Regnauld-Fabre; dan Pengurus Besar Total Energies EP (Brunei) BV, Jerome Saniez.

  Turut hadir ialah para perwakilan penaja lainnya termasuklah penaja perak (Silver sponsors) iaitu Dowell Schlumberger, SPIE Oil and Gas Sdn Bhd, dan SPHI Foods.

  Program itu juga akan menjadi budaya pembelajaran untuk pelajar dengan melawat mercu tanda di Perancis untuk memahami lebih lanjut tentang budaya tempatan.

  Rombongan pelajar dijadualkan akan berlepas meninggalkan negara pada 5 Oktober dan kembali pada 12 Oktober.

  Perjalanan itu juga akan diisikan dengan sesi lawatan pendidikan ke L’industreet yang merupakan projek Total Energies Foundation yang menempatkan institusi vokasional bagi menyediakan peluang pekerjaan untuk jangka panjang.

  Para pelajar yang menerima tajaan bergambar ramai bersama para tetamu dan penaja-penaja yang hadir pada acara yang berlangsung di Dewan Serambi Batil, Tarindak D’Seni di ibu negara kelmarin. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...