12,000 hilang kerja, Debenhams tutup semua kedai

LONDON, 25 JAN – Rangkaian kedai serbaneka United Kingdom (UK), Debenhams akan menutup semua cawangannya, kata pentadbir syarikat itu hari ini dengan 12,000 hilang pekerjaan.

Debenhams yang sudah lama bergelut dengan persaingan sengit beli-belah dalam talian, akan menyaksikan jenamanya terus ada namun selepas kumpulan fesyen online Britain, Boohoo membeli aset harta intelektual kumpulan tersebut.

Debenhams turut terjejas bulan lalu, setelah bergelut untuk mengadaptasi dari perniagaan runcit sebelum pandemik koronavirus memaksa para pembeli membeli dalam talian.

Kedai-kedainya akan dibuka semula susulan pembatalan sekatan pergerakan UK untuk pencairan saham, kata pentadbir Makluman FRP, yang diperkenalkan untuk menyelamatkan sebahagian perniagaan, menurut kenyataan hari ini.

“Sebaik saja kedai Debenhams dapat dibuka semula dan pencairan saham boleh diteruskan di kedai itu, laman web akan dioperasikan oleh Boohoo. – AFP

Gambar fail yang diambil pada 2 Disember 2020 menunjukkan seorang individu berjalan melintasi tanda ‘Kedai Tutup’ pada cermin kedai Debenhams di Manchester, utara England. – AFP