13 suspek edar dan salah guna dadah diberkas

MIRI, 13 Mac – Seramai 13 warga tempatan termasuk enam disyaki pengedar dadah diberkas  dalam tiga operasi yang dijalankan di sekitar bandar raya ini selama dua hari sehingga semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Sarawak Supt Sahar Abdul Latif berkata  operasi yang dijalankan oleh JSJN Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sarawak itu turut menyaksikan rampasan dadah jenis heroin dan syabu bernilai lebih RM15,000 serta harta benda termasuk dua kenderaan dengan nilai RM49,000.

Dalam serbuan pertama pada 1 tengah hari di sebuah rumah di Jalan Padang Kerbau, polis menahan empat lelaki yang disyaki pengedar dadah serta merampas dadah jenis syabu seberat 18.98 gram bernilai RM2,847 daripada suspek yang tiga daripada mereka turut  positif dadah.

“Kumpulan ini dipercayai terlibat dalam aktiviti pengedaran dadah sejak awal 2018,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sahar berkata setengah jam selepas operasi pertama, pasukan  sama  menyerbu  sebuah  rumah dan menahan tujuh lelaki yang kesemuanya didapati positif dadah.

Beliau berkata operasi ketiga dilakukan semalam dan polis menahan dua lelaki, masing-masing dari Perak serta Selangor, dan merampas pelbagai jenis  dadah  bernilai RM12,517.60.

“Suspek pertama ditahan di tempat letak kereta sebuah kondominium di Jalan Datuk Temenggung Oyong Lawai manakala suspek kedua yang bertanggungjawab mengutip wang hasil jualan dadah ditahan di sebuah apartmen di Tanjung Lobang.

“Kedua-dua suspek positif dadah serta mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan dadah dan disyaki mula mengedar dadah sejak awal 2018,” katanya. – Bernama