$14.2 juta terkumpul bagi bina masjid

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JAN – Setakat ini, sebanyak $14.2 juta telah dikumpulkan bagi Tabung Dana Pembinaan Masjid hasil sumbangan orang awam dengan separuh daripadanya adalah daripada kakitangan kerajaan.

Menerusi sumbangan yang menggalakkan itu, ia akan memudahkan dan melancarkan lagi pembinaan masjid, kata Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman semasa berucap pada sesi muzakarah Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) bersama ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara, hari ini.

Pada sesi tersebut, Yang Berhormat Pehin turut menyentuh mengenai perkembangan kementerian dan jabatan-jabatan di bawahnya terutama yang berkaitan dengan perkhidmatan yang disalurkan kepada orang awam.

Menurut beliau, terdapat enam aspek perlu diperbaiki dalam proses pengagihan zakat yang mana antaranya memberi bantuan dengan segera kepada mereka yang memerlukan, siasatan dilakukan secepat mungkin dan memberi keputusan dalam peringkat jawatankuasa dalam masa tiga hari berbanding permohonan biasa yang mengambil masa dua bulan dan perkara itu memerlukan pembaikan menerusi teknologi.

Selain itu, idea inovatif untuk meningkatkan hasil zakat juga akan dianalisis dari segi keupayaan dan koordinasi dan pengimplementasian yang selamat dan betul terutama dalam kira-kira.

Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama semasa menyampaikan ucapan pada sesi muzakarah bersama ahli MMN.
Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bersama ahli-ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN) serta kakitangan KHEU bergambar ramai.

Yang Berhormat Pehin juga mengongsikan bahawa pengurusan zakat ketika ini di bawah kuasa Majlis Ugama Islam Brunei (MUIB) dan terdapat inisiatif lain untuk menubuhkan Jabatan Zakat bagi mengurangkan masalah yang timbul dalam keefisienan pengagihan dan integriti dalam melaksanakan tanggungjawab tersebut.

Bagaimanapun, beliau menekankan kementerian itu akan terus berusaha mengikut keupayaan untuk menangani sebarang penangguhan dan mempercepatkan permohonan penerima.

Ini terutamanya semasa pandemik COVID-19, jelas beliau, di mana ia bukan mudah untuk mengendalikan situasi ketika penularan wabak ini tambahan pula apabila pengumuman dibuat mengenai penutupan masjid pada bulan suci Ramadan yang tidak membenarkan sebarang aktiviti keagamaan mahupun solat.

Namun dengan adanya usaha kerjasama semua pihak, rakyat dan penduduk di Negara Brunei Darussalam sebaliknya diarahkan untuk menunaikan solat Tarawih di rumah masing-masing manakala Sambutan Hari Raya diadakan dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Kesihatan, tambahnya.

Menyentuh mengenai ibadat haji dan umrah yang juga ditangguhkan, Yang Berhormat Pehin mengongsikan ia bukanlah sesuatu yang mudah bagi pihak kementerian mengumumkan mengenai penangguhan rukun Islam kelima itu, namun demi kebaikan bersama dan keselamatan bakal jemaah untuk mengelak daripada dijangkiti penyakit berbahaya tersebut.

“Kita masih lagi dalam ancaman wabak COVID-19 dan kita perlu mengatasinya dengan sabar dan mematuhi peraturan dan undang-undang. Kita juga membuat peraturan mengikut hukum syarak dan diterima oleh masyarakat tanpa menimbulkan sebarang kontroversi,” jelasnya lagi.

Sementara itu bagi pihak ahli MMN, Yang Berhormat Haji Ramli bin Lahit berkata, mereka berhasrat untuk mendapatkan lebih banyak perincian mengenai isu-isu strategik seperti perumahan dan bantuan keperluan asasi untuk meringankan bebanan mereka yang kurang berkemampuan, bantuan dalam pendidikan dan pekerjaan dan usaha untuk mengatasi kemiskinan melalui perkongsian statistik.

Terdahulu, sebelum sesi muzakarah bermula, ahli-ahli MMN turut mengadakan lawatan dan tinjauan ke MUIB dan Jame’ ‘Asr Hassanil Bolkiah serta perjumpaan muhibah dan sesi muzakarah.