Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  15,000 atlet bakal nikmati gourmet mesra alam

  Gambar AP

  PARIS – Seramai 15,000 atlet akan menikmati hidangan roti baguette segar, hidangan gourmet dan masakan Perancis yang mesra alam – tanpa wain – apabila Paris menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas pada tahun depan.

  Syarikat yang bertanggungjawab untuk menyajikan 40,000 hidangan sehari di Desa Olimpik telah mengumumkan beberapa hidangan dalam menu restoran yang merancang untuk menyajikan hidangan yang dihasilkan oleh beberapa cef terkenal di Perancis.

  Memberikan sentuhan ‘menarik, gourmet dan sihat’ pada hidangan adalah penting bagi tugas ini, kata Alexandre Mazzia, pemilik restoran AM di Marseille yang memenangi tiga bintang dalam panduan Michelin. Beliau membentangkan resipi yang terdiri daripada kacang kuda lenyek dengan herba dan sos ikan salai.

  Cef-cef lain turut memperkenalkan hidangan termasuklah risotto quinoa yang rumit dan mousse coklat dengan raspberi.

  “Merupakan kehormatan untuk dapat menunjukkan tradisi dan kemahiran Perancis,” kata Mazzia kepada The Associated Press.

  Mousse raspberi coklat muda dan hidangan tuile rangup ketua eksekutif Sodexo Live, cef Perancis Stephane Chicheri.
  Ayam dengan udang karang, gnocchi kentang, sos ayam dan jus ringkas chef Perancis Amandine Chaignot dari restoran “Pouliche” di Paris dipaparkan semasa sidang media kumpulan perkhidmatan makanan dan pengurusan Sodexo Live di Paris.
  Hidangan quinoa muesli rangup daripada cef Michelin satu bintang Perancis Akrame Benallal dari restoran Shrivan di Paris.
  Pomade kacang ayam herba dipamerkan semasa sidang media kumpulan perkhidmatan makanan dan pengurusan Sodexo Live di Paris.
  Cef Michelin tiga bintang Perancis Alexandre Mazzia dari restoran AM di Marseille mempersembahkan hidangan berasaskan kacang kuda.
  Cef Perancis Amandine Chaignot dari restoran Pouliche di Paris mempersembahkan daging dengan udang karang, gnocchi kentang, sos ayam dan jus.
  Penolong chef Perancis Charles Guilloy dari Sodexo Live menyediakan dahl lentil hijau, dengan ketumbar skyr dan hidangan tuile jagung.
  Ketua eksekutif Sodexo Live, Chef Perancis Stephane Chicheri menyediakan mousse raspberi coklat ringan dan hidangan tuile rangup.
  Dahl lentil hijau, dengan ketumbar skyr dan hidangan tuile jagung chef Perancis Charles Guilloy dari Sodexo Live.

  Syarikat perkhidmatan makanan Perancis Sodexo telah dipilih untuk mengawasi penyediaan makanan di Desa Olimpik dan tapak-tapak lain di Sukan Paris. Syarikat tersebut diberikan tugas untuk menjadikan Sukan Olimpik 2024 sebagai peluang untuk mengeksplorasi gastronomi legendaris Perancis.

  “Perancis akan menjemput dunia ke meja makanannya,” kata Philipp Würz, pengurus katering untuk jawatankuasa penganjur Sukan Olimpik. Atlet “tahu mereka akan makan dengan baik di sini. Matlamat kami adalah untuk menyediakan makanan berkualiti tinggi kepada mereka.”

  Restoran di Desa Olimpik, yang dijangka menjadi “restoran terbesar di dunia”, dijangka mempunyai tempat duduk untuk 3,500 orang.

  Selain itu, atlet akan mempunyai akses kepada ‘grab and go’ atau hidangan yang mudah dibawa, termasuk satu khusus untuk hidangan Perancis yang disediakan oleh cef-cef, menurut Sodexo.

  “Menu yang saya masak di sini ialah unggas, puyuh yang perlahan-lahan dipanggang dengan sos udang galah yang sedap, sangat pekat, dengan sos ‘poulette’ (sos putih), jadi ia jenis makanan selesa yang lembut,” jelas cef terkenal Amandine Chaignot, yang menjalankan restoran di Paris.

  “Saya mahu ia mewakili apa yang kami lakukan di Perancis jadi ia agak ‘gourmet’,” katanya.

  Desa Olimpik juga akan menampilkan boulangerie yang menghasilkan roti baguette Prancis yang baru-baru ini dianugerahkan status warisan dunia UNESCO dan roti lain. Croissant dan kuih-kuih lain juga akan tersedia.

  Satu pengecualian akan dibuat untuk cara hidup Perancis, iaitu tidak ada wain atau bentuk alkohol lain yang akan ditawarkan kepada atlet di desa, kata pihak penyelenggara.

  Champagne dan minuman keras hanya akan disajikan pada majlis resepsi sahaja.

  Stephane Chicheri, ketua jurusaji cawangan tempat dan acara sukan Sodexo, menyatakan bahawa lebih daripada 500 item menu akan tersedia untuk memenuhi keperluan semua sukan, diet khas, tabiat pemakanan dan kepercayaan agama.

  Cabaran lain yang dijanjikan oleh pihak penyelenggara Paris 2024 adalah untuk menjadikan Olimpik lebih mampan dan mesra alam.

  Dalam hal itu, restoran utama di desa akan menggunakan peralatan penyajian yang boleh digunakan semula, menurut Sodexo. Syarikat itu mengatakan semua hidangan akan berdasarkan produk musim dan makanan berdasarkan tumbuhan akan mewakili sepertiga daripada penawaran di Desa Olimpik.

  Semua daging, produk susu dan telur akan diperoleh daripada pengeluar di Perancis. Item import seperti pisang dan beras, semuanya akan bersijil organik atau adil perdagangan, kata Sodexo.

  Untuk mengelakkan pembaziran, barang yang tidak digunakan akan diberikan kepada bank makanan dan pertubuhan. Sisa makanan akan dijadikan kompos atau digunakan untuk pengeluaran biogas, kata syarikat itu.

  Kualiti dan kepelbagaian makanan penting kerana atlet perlu yakin bahawa mereka akan mendapat apa yang diperlukan untuk menutrisi badan mereka, kata Helene Defrance, seorang kelasi yang memenangi pingat gangsa di Olimpik 2016 dan kini pakar pemakanan.

  Walau bagaimanapun, penganjur mahu hidangan itu menjadi kenangan meriah, dalam tradisi Perancis yang tulen. “Ini bukan hanya saat kita memberi makanan untuk prestasi kita dan bersedia untuk bersaing dari segi nutrisi,” kata Defrance.

  “Ini juga saat kita memperbaharui diri dan berehat, waktu untuk pertukaran, biasanya saat yang menyenangkan,” tambahnya.

  Di restoran gastronomi di bandar selatan Marseille, jurujual Mazzia sering bertemu dengan ramai atlet profesional, daripada pengayuh kayak dan pelari jarak jauh hingga ahli judo dan pemain bola keranjang Perancis dan NBA.

  “Mereka selalu terkejut dan gembira dengan kenangan yang mereka lalui. Saya rasa saya akan bertemu dengan beberapa daripada mereka semasa sukan, jadi ia hebat,” katanya. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -