160 maut banjir kilat di Afghanistan

CHARIKAR, AFGHANISTAN, 27 OGOS – Pasukan mencari dan menyelamat hari ini meneruskan usaha mencari mayat dari runtuhan rumah akibat banjir kilat dan hujan lebat yang berterusan, sekurang-kurangnya telah mengorbankan 162 orang di Afghanistan.

Sekurang-kurangnya 100 orang terkorban di bandar Charikar di utara Kabul selepas banjir semalaman menyebabkan ratusan bangunan runtuh.

Abdul Ghayor, seorang buruh yang bekerja di ibu negara, mengatakan bahawa dia bergegas kembali ke Charikar untuk mencari keluarganya setelah mengetahui rumahnya telah dihanyutkan.

“Seluruh keluarga saya sudah tiada,” kata Ghayor kepada AFP, mengatakan 10 saudara maranya telah meninggal dunia dan seorang hilang.

Ramai penduduk, menggunakan penyodok dan sekop dalam operasi menyelamat, membersihkan timbunan runtuhan ketika mereka mencari mayat hari ini.

Kenderaan yang terbalik selepas banjir kilat akibat hujan lebat di Jalalabad semalam. Pekerja penyelamat di Afghanistan terus mencari mangsa banjir kilat yang mengorbankan sekurang-kurangnya 100 orang dan memusnahkan ratusan rumah di sebuah bandar di utara Kabul. – AFP

Safiullah Safi, seorang pemimpin masyarakat, mengatakan bahawa kebanyakan rumah di kawasan pusatnya telah musnah.

“Ini adalah malapetaka di sini dengan begitu ramai orang mati dan hilang, kebanyakannya kanak-kanak,” katanya.

Qasim Haidary, seorang pegawai kanan kementerian pengurusan bencana, mengatakan setakat ini kerosakan menyeluruh masih dinilai, tetapi sekitar 200 rumah telah musnah sepenuhnya dan 600 ternakan terbunuh di wilayah Parwan, di ibu kota Charikar.

Dia mengatakan kira-kira 1,000 keluarga di wilayah itu telah diberi bantuan makanan dan tempat tinggal tetapi dalam masa yang sama, menyeru pertubuhan antarabangsa untuk membantu.

Banjir kilat telah mengorbankan puluhan orang lagi di 12 wilayah lain di negara miskin itu minggu ini. Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh di Kabul dan 30 di Kapisa yang berdekatan, kata Haidary.

Hujan lebat dan banjir kilat membunuh ramai orang di Afghanistan setiap tahun. Banyak rumah penduduk miskin, kebanyakannya di kawasan luar bandar, berisiko runtuh semasa hujan. – AFP