165 pemberontak Yaman terbunuh di Marib

RIYADH, 17 OKT – Pasukan gabungan tentera pimpinan Arab Saudi yang menyokong kerajaan Yaman mengatakan mereka telah membunuh 165 pemberontak Huthi dalam serangan di selatan Marib.

Serangan itu ‘memusnahkan 10 buah kenderaan tentera dan membunuh lebih daripada 165’ pemberontak dalam tempoh 24 jam terakhir di daerah Abdiya, menurut gabungan dalam satu kenyataan yang dipetik oleh agensi rasmi Saudi Press.

Gabungan tersebut mengatakan mereka telah membunuh sekitar 1,000 pemberontak yang disokong oleh Iran dalam serangan di kawasan itu pada minggu lepas, membuat pengumuman setiap hari mengenai kematian puluhan pemberontak.

Huthi memulakan serangan untuk menawan Marib, kubu terakhir kerajaan yang diiktiraf antarabangsa di Yaman Utara yang kaya dengan minyak, pada bulan Februari dan telah memperbaharui serangan mereka dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Perang saudara Yaman bermula pada tahun 2014 ketika Huthi merampas ibu kota Sanaa, 120 kilometer di sebelah barat Marib, mendorong pasukan pimpinan Saudi untuk campur tangan untuk menyokong kerajaan pada tahun berikutnya.

Puluhan ribu orang telah terkorban dan berjuta-juta orang kehilangan tempat tinggal dalam apa yang disebut oleh PBB sebagai krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

PBB meminta supaya pertempuran dihentikan di Abdiya, di mana ia mengatakan pergerakan bantuan kepada puluhan ribu orang adalah ‘amat terbatas’. – AFP

Gabungan tentera pimpinan Arab Saudi yang menyokong kerajaan Yaman mengatakan mereka telah membunuh 165 pemberontak Huthi dalam serangan di selatan Marib. – AFP