Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

17 pejalan kaki diselamatkan di pergunungan AS

LOS ANGELES, 25 Julai – Para anggota keselamatan telah menyelamatkan 17 pejalan kaki terkandas akibat banjir di gua berhampiran Tucson, sebuah bandar di selatan Arizona, 800 km tenggara Los Angeles di Amerika Syarikat.

Menurut Jabatan Sheriff Wilayah Pima (PCSD), ketua penyelamat, penyelamat dan pasukan penyelamat telah menjalankan operasi dari malam Ahad hingga awal Isnin untuk menyelamatkan 17 pejalan kaki, termasuk seorang anak lelaki berusia 4 tahun dari kanyon.

Sebelum itu, polis menerima panggilan untuk mendapatkan bantuan selepas 5:30 petang waktu tempatan pada Ahad (0030 GMT Isnin).

Kedua-dua pejalan kaki terakhir yang diselamatkan berpaut pada cabang pokok semalaman dan telah diselamatkan pada hari Isnin oleh sebuah helikopter dari sungai yang berbatu, sempit dan banjir, seperti yang ditunjukkan dalam rakaman yang disiarkan oleh krew penyelamat di Twitter.

Sembilan orang dari keluarga terbabit terbunuh dalam banjir kilat di gaung di Arizona minggu lepas.

Hujan monsun, kejadian musim panas yang kerap berlaku di Arizona sering membawa kepada banjir kilat yang pantas apabila air hujan mengalir turun ke gunung menjadi lembah kering atau sungai yang tenang.

Pada hari Isnin, PCSD memberi amaran kepada pelancong bahaya banjir kilat di gunung di laman web rasminya. – Xinhua

Artikel sebelum iniEpiscia liar berdaun cantik
Artikel seterusnyaBot laju karam, 8 maut
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -