170kg lagi sayap, tongkeng ayam dirampas

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JAN – Sebanyak 150kg sayap dan 20kg tongkeng ayam mentah berjaya dirampas semasa operasi yang dijalankan di kawasan Mentiri, kelmarin.

Operasi itu dijalankan berdasarkan maklumat yang diterima daripada orang awam dan risikan yang dijalankan oleh Bahagian Kawalan Makanan Halal (BKMH), Jabatan Hal Ehwal Syariah mengenai penjualan daging mentah yang diragui kehalalanya di kawasan tersebut.

Setelah mendapat maklumat, para pegawai penguatkuasa BKMH dan agensi penguatkasa Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED) menuju ke lokasi kejadian kira-kira jam 10:57 pagi dan mendapati sebuah kenderaan bersama dua orang individu membawa sayap dan tongkeng ayam mentah yang disimpan di belakang kenderaan tersebut.

Setelah diperiksa, kesemua sayap dan tongkeng yang ditemui itu tidak mempunyai label halal Majlis Ugama Islam Brunei yang dipercayai dibawa masuk ke negara ini tanpa permit halal impot.

Kesemua daging mentah tersebut dirampas dan kes tersebut diserahkan kepada JKED untuk tindakan lanjut.

Sehubungan dengan itu, orang ramai adalah diingatkan bahawa setiap kemasukan daging halal ke negara ini hendaklah mempunyai kebenaran Permit Import Halal yang sah dengan mengikuti proses-proses yang ditetapkan.

Dalam pada itu, BKMH bersama-sama agensi penguatkuasaan lain akan sentiasa meningkatkan rondaan dan operasi bagi memastikan undang-undang dan peraturan-peraturan di negara ini sentiasa dipatuhi.

Di samping itu, Jabatan Hal Ehwal Syariah turut mengucapkan penghargaan kepada orang ramai di atas kerjasama yang diberikan melalui perkongsian-perkongsian maklumat yang disalurkan bertujuan untuk membanteras kegiatan penyeludupan daging mentah.

Bagi sebarang maklumat mengenai kegiatan penyeludupan daging bolehlah dilaporkan ke BKMH, Jabatan Hal Ehwal Syariah iaitu melalui talian hotline 7166222 atau mana-mana pejabat BKMH di setiap daerah.

Sayap dan tongkeng ayam yang disimpan dalam bonet kenderaan dan diragui kehalalannya telah dirampas oleh penguat kuasa BKMH dan JKED.